Projektowanie w regionach odmiennych kulturowo – dialog o tożsamości - Wrana, Jan (Budownictwo i Architektura / Civil and Architectural Engineering, 2009)
Druga połowa XX wieku to okres otwierania się środowisk dotychczas niedostępnych, spowodowanych eksplozją ruchów narodowo wyzwoleńczych, próby konstruowania tożsamości ponadnarodowych (na przykład : tożsamości europejskiej, przy jednoczesnym uwzględnieniu wielowiekowej odrębności kulturowej poszczególnych państw, oraz przy stale rosnącej migracji, mającej wpływ na zwiększający się relatywizm wobec zasobów kulturowych państw przyjmujących emigrantów. Powracać zaczyna wielowarstwowy problem tożsamości lokalnej, wywodzącej się z tradycji „małych ojczyzn” z cennymi odmiennymi zasobami rodzimej tradycji.