ANALIZA MOCY I PARAMETRÓW ENERGETYCZNYCH PRZENOŚNIKOWEJ, DZIAŁAJĄCEJ NA PODCZERWIEŃ SUSZARNI SUROWCÓW ZAWIERAJĄCYCH OLEJ
Igor Palamarchuk
vibroprocessing@gmail.comNational University of Life and Environmental Sciences of Ukraine, Kyiv, Ukraine (Ukraina)
http://orcid.org/0000-0002-0441-6586
Vladyslav Palamarchuk
Vinnytsia Institute of Trade and Economics of State University of Trade and Economics, Vinnytsia, Ukraine (Ukraina)
http://orcid.org/0000-0002-7478-9521
Vadim Paziuk
Vinnytsia Institute of Trade and Economics of State University of Trade and Economics, Vinnytsia, Ukraine (Ukraina)
http://orcid.org/0000-0002-4955-1941
Ruslan Hulevych
Vinnytsia National Technical University, Vinnytsia, Ukraine (Ukraina)
http://orcid.org/0000-0003-1359-4146
Aliya Kalizhanova
University of Power Engineering, Almaty, Kazakhstan (Kazachstan)
http://orcid.org/0000-0002-5979-9756
Magzhan Sarsembayev
Al-Farabi Kazakh National University Almaty, Kazakhstan (Kazachstan)
http://orcid.org/0000-0003-2139-2456
Abstrakt
Suszenie podczerwienią produktów rolnych luzem staje się coraz bardziej powszechne w przemyśle przetwórczym i spożywczym ze względu na energooszczędność, kompaktowość urządzeń technologicznych i łatwość obsługi. Celem prezentowanych badań jest określenie wpływu parametrów technologicznych procesu suszenia podczerwienią ruchomej warstwy surowców zawierających olej. W celu rozwiązania problemów opracowano eksperymentalny model suszarki z przenośnikiem wibracyjnym oraz zestaw urządzeń pomiarowych. Naukową nowością pracy jest potwierdzenie, że w warunkach skraplania wibracyjnego warstwy produktów powstają unikalne warunki do ciągłego odnawiania powierzchni wymiany ciepła, a tym samym niwelowania negatywnego wpływu promieniowania cieplnego na produkty, możliwość przesuwania warstwy produktu wzdłuż strefy roboczej, Zmniejszenie sił tarcia wewnętrznego w masie technologicznej, co prowadzi do zmniejszenia zużycia energii w procesie. Zdefiniowano prawa dotyczące wpływu liczby bloków termoradiacyjnych, obciążenia elastycznej taśmy przenośnika falowego, prędkości przesuwania produktu na taśmie na dynamikę suszenia soi i rzepaku w podczerwieni. Praktyczną wartością pracy było uzasadnienie trybów pracy suszenia termoradiacyjnego za pomocą instalacji przenośnika wibracyjno-falowego w oparciu o oszczędność energii oddziaływania technologicznego, wysoką intensyfikację procesu i minimalizację negatywnego wpływu na właściwości przetwarzanych produktów.
Słowa kluczowe:
suszenie termiczne, suszarka przenośnikowa na podczerwień, surowce zawierające olej, złoże wibrofluidyzowane, parametry energii i mocy, oscylacje o niskiej częstotliwościBibliografia
Abbaspour-Gilandeh Y. et al.: Evaluation of the Changes in Thermal, Qualitative and Antioxidant Properties of Terebinth (Pistacia atlantica) Fruit under Different Drying Methods. Agronomy 10, 2020, 20–24.
DOI: https://doi.org/10.3390/agronomy10091378
Google Scholar
Bandura V. et al.: Investigation of properties of sunflower and rapeseed oils obtained by the soxhlet and microwave extraction methods. Agraarteadus 33(1), 2022, 48–58.
Google Scholar
Bandura V. et al.: Case study: Dynamics of sunflower seed movement in the vibrating tray of the infrared dryer and its influence on the drying process. Agraarteadus 32(2), 2021, 204–213.
Google Scholar
Basok B. I. et al.: Radiative-Convective Heat Exchange of a Building with the Environment on Exposure to Solar Radiation. Journal of Engineering Physics and Thermophysics 93(1), 2020, 45–53.
DOI: https://doi.org/10.1007/s10891-020-02089-5
Google Scholar
Bahlul N. et al.: Coupling of Microwave Radiations to Convective Drying for Improving Fruit Quality. IDS'2018: 21st International Drying Symposium, 2018, 699.
DOI: https://doi.org/10.4995/IDS2018.2018.7794
Google Scholar
Bezbah, I. et al.: Designing the structure and determining the mode characteristics of the grain dryer based on thermosiphons – Eastern-European Journal of Enterprise Technologies 2(8-116), 2022, 54–61.
DOI: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2022.253977
Google Scholar
Burdo O. G. et al.: Energetics and Kinetics of Plant Raw Material Dehydration Processes – Energetică și cinetică a proceselor de dezhidratare a proceselor de dezhidratare a materiei prime vegetale. Problems of the Regional Energetics 2, 2022, 111–129.
DOI: https://doi.org/10.52254/1857-0070.2022.3-55.9
Google Scholar
Burdo O. et al.: Studying the operation of innovative equipment for thermomechanical treatment and dehydration of food raw materials. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies 5(11-101), 2019, 24–32.
DOI: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2019.178937
Google Scholar
De Faria R. Q., dos Santos A. R. P., Gariepy Y., da Silva E. A. A., Sartori M. M. P., Raghavan V.: Optimization of the Process of Drying of Corn Seeds with the Use of Microwaves – Drying Technology 38( 5-6)/2019, 676–684.
DOI: https://doi.org/10.1080/07373937.2019.1686009
Google Scholar
Horuz E. et al.: Effects of Hybrid (Microwave-Convectional) and Convectional Drying on Drying Kinetics, Total Phenolics, Antioxidant Capacity, Vitamin C, Color and Rehydration Capacity of Sour Cherries. Food Chemistry 230, 2017, 295–305.
DOI: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2017.03.046
Google Scholar
Kuznietsova I. et al.: Application of the differential scanning calorimetry method in the study of the tomato fruits drying process. Agraarteadus 31(2), 2020, 173–180.
Google Scholar
Liu H. et al.: Microwave Drying Characteristics and Drying Quality Analysis of Corn in China. Processes 9(9), 2021.
DOI: https://doi.org/10.3390/pr9091511
Google Scholar
Palamarchuk I. et al.: The intensification of dehydration process of pectin-containing raw materials. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences 16, 2022, 15–26.
DOI: https://doi.org/10.5219/1711
Google Scholar
Palamarchuk I. et al.: Analysis of main process characteristics of infrared drying in the moving layer of grain produce. Modern Development Paths of Agricultural Production: Trends and Innovations. Part 1 – Springer International Publishing 1, 2019, 317–322
DOI: https://doi.org/10.1007/978-3-030-14918-5_33
Google Scholar
Palamarchuk I. et al.: Optimization of the Parameters 2 for the Process of Grain Cooling. Modern Development Paths of Agricultural Production: Trends and Innovations. Part 2. Springer International Publishing 2, 2019, 981– 988
Google Scholar
Paziuk V. et al.: Special aspects of soybean drying with high seedling vigor. UPB Scientific Bulletin, Series D. Mechanical Engineering 83(2), 2021, 327–336.
Google Scholar
Petrova Z. A., Slobodyanyuk E. S.: Energy-Efficient Modes of Drying of Colloidal Capillary-Porous Materials. Journal of Engineering Physics and Thermophysics 92(5), 2019, 1231–1238.
DOI: https://doi.org/10.1007/s10891-019-02038-x
Google Scholar
Polishchuk L., Bilyy O., Kharchenko Y.: Prediction of the propagation of crack-like defects in profile elements of the boom of stack discharge conveyor. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies 6(1), 2016, 44–52
DOI: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2016.85502
Google Scholar
Qu F. et al.: Effect of Different Drying Methods on the Sensory Quality and Chemical Components of Black Tea. Lebensmittel-Wissenschaft + Technologie 99, 2019, 112–118.
DOI: https://doi.org/10.1016/j.lwt.2018.09.036
Google Scholar
Semko T., Palamarchuk, V., Sukhenko, V. Application of ultra-high-temperature processing of raw milk to improve cheese quality. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences 13(1), 2019, 840–845.
DOI: https://doi.org/10.5219/1186
Google Scholar
Snezhkin Y. F., Shapar R. A., Gusarova E. V.: Theoretical and Experimental Studies of Convective Dehydration of Spicy-Aromatic Raw Materials. Journal of Engineering Physics and Thermophysics 95(6), 2022, 1366–1373.
DOI: https://doi.org/10.1007/s10891-022-02605-9
Google Scholar
Snezhkin Y. F. et al.: Determination of the energy efficient modes for barley seeds drying. INMATEH – Agricultural Engineering 61(2), 2020, 183–192.
DOI: https://doi.org/10.35633/inmateh-61-20
Google Scholar
Sorokova N., Didur V., Variny M.: Mathematical Modeling of Heat and Mass Transfer during Moisture–Heat Treatment of Castor Beans to Improve the Quality of Vegetable Oil. Agriculture 12(9), 2022, 1356.
DOI: https://doi.org/10.3390/agriculture12091356
Google Scholar
Autorzy
Igor Palamarchukvibroprocessing@gmail.com
National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine, Kyiv, Ukraine Ukraina
http://orcid.org/0000-0002-0441-6586
Autorzy
Vladyslav PalamarchukVinnytsia Institute of Trade and Economics of State University of Trade and Economics, Vinnytsia, Ukraine Ukraina
http://orcid.org/0000-0002-7478-9521
Autorzy
Vadim PaziukVinnytsia Institute of Trade and Economics of State University of Trade and Economics, Vinnytsia, Ukraine Ukraina
http://orcid.org/0000-0002-4955-1941
Autorzy
Ruslan HulevychVinnytsia National Technical University, Vinnytsia, Ukraine Ukraina
http://orcid.org/0000-0003-1359-4146
Autorzy
Aliya KalizhanovaUniversity of Power Engineering, Almaty, Kazakhstan Kazachstan
http://orcid.org/0000-0002-5979-9756
Autorzy
Magzhan SarsembayevAl-Farabi Kazakh National University Almaty, Kazakhstan Kazachstan
http://orcid.org/0000-0003-2139-2456
Statystyki
Abstract views: 221PDF downloads: 182
Licencja
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.
Inne teksty tego samego autora
- Oleksii M. Shushura, Liudmyla A. Asieieva, Oleksiy L. Nedashkivskiy, Yevhen V. Havrylko, Yevheniia O. Moroz, Saule S. Smailova, Magzhan Sarsembayev, SYMULACJA ZAGROŻEŃ BEZPIECZEŃSTWA INFORMACJI W ZAKRESIE DOSTĘPNOŚCI DOKUMENTÓW PROJEKTOWYCH W OPARCIU O LOGIKĘ ROZMYTĄ , Informatyka, Automatyka, Pomiary w Gospodarce i Ochronie Środowiska: Tom 12 Nr 3 (2022)
- Waldemar Wójcik, Maksat Kalimoldayev, Yedilkhan Amirgaliyev, Murat Kunelbayev, Aliya Kalizhanova, Ainur Kozbakova, Timur Merembayev, ANALIZA EGZERGETYCZNA KOLEKTORA SŁONECZNEGO DWUOBWODOWEGO Z OBIEGIEM TERMOSYFONU , Informatyka, Automatyka, Pomiary w Gospodarce i Ochronie Środowiska: Tom 9 Nr 3 (2019)
- Waldemar Wójcik, Aliya Kalizhanova, Gulzhan Kashaganova, Ainur Kozbakova, Zhalau Aitkulov, Zhassulan Orazbekov, BADANIE PARAMETRÓW ŚWIATŁOWODOWYCH SYSTEMÓW POMIAROWYCH , Informatyka, Automatyka, Pomiary w Gospodarce i Ochronie Środowiska: Tom 9 Nr 2 (2019)
- Kostyantyn Ovchynnykov, Oleksandr Vasilevskyi, Volodymyr Sevastianov, Yurii Polievoda, Aliya Kalizhanova, Bakhyt Yeraliyeva, WYZNACZANIE OPTYMALNEJ CZĘSTOTLIWOŚCI PIERWOTNYCH PRZETWORNIKÓW POMIAROWYCH DO POMIARU GRUBOŚCI POWŁOK DIELEKTRYCZNYCH NA POWIERZCHNIACH METALOWYCH , Informatyka, Automatyka, Pomiary w Gospodarce i Ochronie Środowiska: Tom 12 Nr 2 (2022)
- Andrii Perekrest, Vladimir Chenchevoi, Olga Chencheva, Alexandr Kovalenko, Mykhailo Kushch-Zhyrko, Aliya Kalizhanova, Yedilkhan Amirgaliyev, MODEL PROGNOZOWANIA SYSTEMÓW GRZEWCZYCH BUDYNKÓW UŻYTECZNOŚCI PUBLICZNEJ: PORÓWNANIE METODY SUPPORT VECTOR MACHINE I RANDOM FOREST , Informatyka, Automatyka, Pomiary w Gospodarce i Ochronie Środowiska: Tom 12 Nr 3 (2022)
- Olena Kolesnikova, Olena Vysotska, Anna Potapenko, Anastasia Radchenko, Anna Trunova, Natalia Virstyuk, Liudmyla Vasylevska-Skupa, Aliya Kalizhanova, Nazerka Mukanova, PRZEWIDYWANIE RYZYKA KARDIOMETABOLICZNEGO U PACJENTÓW Z NIEALKOHOLOWĄ STŁUSZCZENIOWĄ CHOROBĄ WĄTROBY W POŁĄCZENIU Z SUBKLINICZNĄ NIEDOCZYNNOŚCIĄ TARCZYCY , Informatyka, Automatyka, Pomiary w Gospodarce i Ochronie Środowiska: Tom 13 Nr 2 (2023)
- Oleksandr Romanyuk, Yevhen Zavalniuk, Sergii Pavlov, Roman Chekhmestruk, Bondarenko Bondarenko, Tetiana Koval, Aliya Kalizhanova, Aigul Iskakova, NOWY MODEL ODBICIA ŚWIATŁA OD POWIERZCHNI WYKORZYSTUJĄCY KOMBINACJĘ DWÓCH FUNKCJI SZEŚCIENNYCH , Informatyka, Automatyka, Pomiary w Gospodarce i Ochronie Środowiska: Tom 13 Nr 3 (2023)
- Dmytro Hryshyn, Taisa Borovska, Aliya Kalizhanova, OPRACOWANIE I BADANIE MODELU OPTYMALNEJ PRODUKCJI I ROZWOJU SYSTEMÓW PRZEMYSŁOWYCH Z UWZGLĘDNIENIEM WYKORZYSTANIA ZASOBÓW ZEWNĘTRZNYCH , Informatyka, Automatyka, Pomiary w Gospodarce i Ochronie Środowiska: Tom 12 Nr 4 (2022)
- Gregory Tymchyk, Volodymyr Skytsiouk, Tatiana Klotchko, Roman Akselrod, Valerii Shenfeld, Aliya Kalizhanova, Didar Yedilkhan, Gaukhar Borankulova, MODEL STREF TONTOR DO AUTOMATYCZNEGO MONITOROWANIA OBIEKTÓW , Informatyka, Automatyka, Pomiary w Gospodarce i Ochronie Środowiska: Tom 13 Nr 2 (2023)
- Igor Palamarchuk, Vladyslav Palamarchuk, Marija Zheplinska, OCENA CHARAKTERYSTYKI ENERGETYCZNEJ PROCESU SUSZENIA PODCZERWIENI NASION RZEPAKU I SOJI PRZY UŻYCIU WIRNIKA WIBRACYJNEGO , Informatyka, Automatyka, Pomiary w Gospodarce i Ochronie Środowiska: Tom 14 Nr 2 (2024)