Zieleń zespołów sportowych z okresu dwudziestolecia międzywojennego na Dolnym Śląsku - Wróblewski, Sebastian (Teka Komisji Architektury, Urbanistyki i Studiów Krajobrazowych, 2016)
W okresie po 1918 roku, na podstawie projektu tzw. „Ustawy o terenach gier sportowych” władze samorządowe wielu miejscowości Republiki Weimarskiej podjęły szeroko zakrojony program budowy zespołów sportowych, obejmujących obok układu przestrzennego stadionów, boisk, kortów tenisowych, placów do gier i kąpielisk również oryginalne zespoły zieleni.