Tożsamość miejsca w krajobrazie kulturowym miasta Poznań – odbudowa Zamku Królewskiego Przemysła II - Szumigała, Paweł; Urbański, Piotr (Teka Komisji Architektury, Urbanistyki i Studiów Krajobrazowych, 2017)
Praca omawia zagadnienia dotyczące odbudowy Zamku Królewskiego Przemysła II w Poznaniu – ważnej inwestycji w aspekcie tożsamości miejsca w krajobrazie kulturowym miasta. Podejmowane zagadnienia przedstawiono w kontekście uwarunkowań historycznych, przestrzenno-krajobrazowych i architektonicznych.