Spójność przestrzenna na przykładzie małej architektury w wybranych obiektach Twierdzy Przemyśl - Skoczylas, Olga (Teka Komisji Architektury, Urbanistyki i Studiów Krajobrazowych, 2021)
Niniejszy artykuł opisuje postrzeganie małej architektury w kontekście wielkoprzestrzennych obiektów militarnych. Analizie poddane zostały wybrane obiekty wchodzące w skład Twierdzy Przemyśl. Przedstawione przykłady obrazują w jaki sposób możliwe jest powiązane ze sobą w sposób czytelny i jednoznaczny fortów Twierdzy Przemyśl położonych w różnych lokalizacjach oraz nadanie im czynnika spójności.