Od rewaloryzacji idealnego miasta do ochrony historycznego krajobrazu Zamościa - Pawłowski, Krzysztof Kazimierz (Teka Komisji Architektury, Urbanistyki i Studiów Krajobrazowych, 2017)
Zamość, który w 2017 roku obchodzi 25-lecie wpisu na listę Dziedzictwa Światowego UNESCO1 jest świetnym przykładem ewolucji podejścia do ochrony miejskich zespołów zabytkowych w Polsce. Będzie on niewątpliwie przedmiotem pogłębionych analiz związanych z przypadającym w roku 2018 100-leciem tworzenia zalążków służb konserwatorskich.