Neolityczne megality Nałęczowa – debiut budownictwa na Lubelszczyźnie - Przesmycka, Natalia; Gazda, Lucjan (Teka Komisji Architektury, Urbanistyki i Studiów Krajobrazowych, 2017)
Znaleziska archeologiczne silnie pobudzały wyobraźnię, zwłaszcza w okresie przełomu XIX i XX wieku, gdy w architekturze europejskiej poszukiwano stylów narodowych odnosząc się do źródeł lokalnej tożsamości. Celem artykułu jest omówienie megalitycznych grobowców odkrytych przez Henryka Wiercińskiego na początku XX wieku w okolicach Nałęczowa, pod kątem analizy myśli inżynierskiej przyświecającej ich konstrukcji, oraz możliwego wpływu znaleziska na architekturę Nałęczowa w pierwszych dekadach XX wieku.