WYKORZYSTANIE METODY ÅNGSTRÖMA DO SZACOWANIA DYFUZYJNOŚCI CIEPLNEJ WSADU W UKŁADZIE NAGRZEWANIA INDUKCYJNEGO
Adam Cieślak
acieslak@kis.p.lodz.plPolitechnika Łódzka, Instytut Informatyki Stosowanej (Polska)
Jerzy Zgraja
Politechnika Łódzka, Instytut Informatyki Stosowanej (Polska)
Abstrakt
Przedmiotem niniejszej pracy było poszukiwanie metody szacowania dyfuzyjności cieplnej wsadu nagrzewanego indukcyjnie. Przedstawiono próbę wykorzystania metody ÅNGSTRÖMA w układzie, w którym wymuszenie generowano metodą indukcyjną. Analiza objęła zagadnienie wrażliwości badanej metody na wybrane parametry układu. Zaprezentowane wyniki pokazują, że przy zachowaniu odpowiednich wymiarów geometrycznych próbki oraz odpowiednio rozmieszczonych punktów pomiarowym możliwe jest uzyskanie wyników szacowania dyfuzyjności cieplnej z poziomem błędu poniżej 50%.
Słowa kluczowe:
dyfuzyjność cieplna, właściwości materiałowe, nagrzewanie indukcyjneBibliografia
Ångström A.J.: Phil. Mag. 25, 130, 1863.
Google Scholar
Szczeniowski S.: Fizyka doświadczalna, cz. II, Ciepło i fizyka drobinowa, PWN, Warszawa, 1964.
Google Scholar
Vandersande J.W., Pohl R.O.: Simple apparatus for the measurement of thermal diffusivity between 80–500 K using the modified Ångström method, Review of Scientific Instruments 51, 1694, 1980.
Google Scholar
Zgraja J.: Eksperymentalne szacowanie materiałowych parametrów cieplnych w procesie pośredniego wyznaczania charakterystyk materiałowych indukcyjnie nagrzewanego wsadu. Przegląd Elektrotechniczny, 7/2011, 72-75.
Google Scholar
Zgraja J.: The stand for determining of thermal-electrical material properties of induction heated charge, COMPEL: The International Journal for Computation and Mathematics in Electrical and Electronic Engineering, Vol. 30, Iss. 5, 2011, 1487 – 1498.
Google Scholar
Autorzy
Adam Cieślakacieslak@kis.p.lodz.pl
Politechnika Łódzka, Instytut Informatyki Stosowanej Polska
Autorzy
Jerzy ZgrajaPolitechnika Łódzka, Instytut Informatyki Stosowanej Polska
Statystyki
Abstract views: 180PDF downloads: 45
Licencja
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.