Bezpieczeństwo żywnościowe w zrównoważonym rozwoju

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Piotr Krajewski

piotr529@wp.pl

Abstrakt

Inżynieria genetyczna najczęściej (i chyba słusznie) jest kojarzona z nowoczesnym rolnictwem i produkcją żywności. Jednakże obok rzeczywistych i potencjalnych korzyści płynących z manipulowania genami organizmów żywych należy dostrzec niebezpieczeństwa z tym związane. Żywność i produkcja żywności jest bazą istnienia i funkcjonowania naszej cywilizacji. Od narzędzi jakich człowiek używa dla podtrzymania swojej egzystencji zależą warunki środowiska, które z kolei decydują o możliwościach produkcyjnych i dostępności różnorodności bogactw natury. Od tego zależy więc byt człowieka. Roztropne z nich korzystanie zapewni rozwój; natomiast brak przezorności i kontroli działań może skutkować poważnymi konsekwencjami gospodarczymi i ekologicznymi.

Słowa kluczowe:

bezpieczeństwo żywnościowe, ekorozwój, GMO, organizmy genetycznie modyfikowane

Bibliografia

##plugins.generic.usageStats.downloads##

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Krajewski, P. (2014). Bezpieczeństwo żywnościowe w zrównoważonym rozwoju. Problemy Ekorozwoju Problems of Sustainable Development, 9(2), 79–86. Pobrano z https://ph.pollub.pl/index.php/preko/article/view/4877