Bezpieczeństwo żywnościowe w zrównoważonym rozwoju

Piotr Krajewski


Faculty of Law and Administration, University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Warszawska 98, 10-702 Olsztyn (Polska)


Abstrakt

Inżynieria genetyczna najczęściej (i chyba słusznie) jest kojarzona z nowoczesnym rolnictwem i produkcją żywności. Jednakże obok rzeczywistych i potencjalnych korzyści płynących z manipulowania genami organizmów żywych należy dostrzec niebezpieczeństwa z tym związane. Żywność i produkcja żywności jest bazą istnienia i funkcjonowania naszej cywilizacji. Od narzędzi jakich człowiek używa dla podtrzymania swojej egzystencji zależą warunki środowiska, które z kolei decydują o możliwościach produkcyjnych i dostępności różnorodności bogactw natury. Od tego zależy więc byt człowieka. Roztropne z nich korzystanie zapewni rozwój; natomiast brak przezorności i kontroli działań może skutkować poważnymi konsekwencjami gospodarczymi i ekologicznymi.


Słowa kluczowe:

bezpieczeństwo żywnościowe, ekorozwój, GMO, organizmy genetycznie modyfikowane

Cartagena Protocol on Biosafety to the Convention on Biological Diversity, 2000.
  Google Scholar

Directive 2001/18/EC on the deliberate release into the environment of genetically modified organisms and repealing Council Directive 90/220/EEC (OJ L 106 of 17.04.2001).
  Google Scholar

KRAJEWSKI P., 2013, The Rights of Local Communities and Their Role in the Sustainable Exploitation of Biodiversity, in: Problemy Ekorozwoju/Problems of Sustainable Development vol. 8, no 1, p. 57-64.
  Google Scholar

Regulation No. 278/97/EC concerning novel foods and novel food ingredients (OJ L 433 of 14.02.1997).
  Google Scholar

Regulation No. 1813/97/EC concerning the compulsory indication on the labelling of certain foodstuffs produced from genetically-modified organisms of particulars other than those provided for in Directive 79/112/EEC (OJ L 257 of 20.09.1997).
  Google Scholar

Regulation No. 49/2000/EC amending Council Regulation (EC) No 1139 concerning the compulsory indication on the labelling of certain foodstuffs produced from genetically modified organisms of particulars other than those provided for in Directive 79/112/EEC (OJ L 006 of 11.01.2000).
  Google Scholar

Regulation No. 178/2002/EC of 28.01.2002 laying down the general principles and requirements of food law, establishing the European Food Safety Authority and laying down procedures in matters of food safety (OJ L 31 of 01.02.2002, p. 1, as amended).
  Google Scholar

Regulation No. 1829/2003/EC on genetically modified food and feed (OJ L 268 of 18.10.2003).
  Google Scholar

Regulation No. 1830/2003/EC concerning the traceability and labelling of genetically modified organisms and the traceability of food and feed products produced from genetically modified organisms and amending Directive 2001/18/EC (OJ L 268 of 18.10.2003).
  Google Scholar

Regulation No. 1946/2003/EC on transboundary movements of genetically modified organisms (OJ L 287 of 05.11.2003).
  Google Scholar

Regulation No 65/2004/EC establishing a system for the development and assignment of unique identifiers for genetically modified organisms (OJ L 10 of 16.01.2004).
  Google Scholar

UN, Convention on Biological Diversity of 5 June 1992, Rio de Janeiro, http://www.cbd.int/convention/ (1.02.2014).
  Google Scholar


Opublikowane
2014-07-01

Cited By / Share

Krajewski, P. (2014). Bezpieczeństwo żywnościowe w zrównoważonym rozwoju. Problemy Ekorozwoju Problems of Sustainable Development, 9(2), 79–86. Pobrano z https://ph.pollub.pl/index.php/preko/article/view/4877

Autorzy

Piotr Krajewski 

Faculty of Law and Administration, University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Warszawska 98, 10-702 Olsztyn Polska

Statystyki

Abstract views: 18
PDF downloads: 5