Konsumpcja wody pitnej w Krakowie – próba oceny z perspektywy zrównoważonego rozwoju

Tomasz Stypka

stypka@gmail.com
Cracow University of Technology, Institute of Thermal Engineering and Air Protection, ul. Warszawska 24, 31-155 Krakow (Polska)

Katarzyna Berbeka


Cracow University of Technology, Institute of Thermal Engineering and Air Protection, ul. Warszawska 24, 31-155 Krakow (Polska)


Abstrakt

Artykuł szacuje, z punktu widzenia zrównoważonego rozwoju, aktualny model konsumpcji wody w Krakowie. Na podstawie literatury, ocenia jakość wody wodociągowej w Krakowie, którą porównuje z wymaganiami stawianymi wodzie butelkowanej. Następnie, ocenia efekty ekonomiczne dla przeciętnego mieszkańca miasta decydującego się pić wodę butelkową. Oszacowano energochłonność produkcji, transportu i konsumpcji wody butelkowanej oraz oceniono skalę tej energochłonności w porównaniu z ilością energii zużywanej w gospodarstwach domowych.

Efekty ekologiczne aktualnego modelu konsumpcji wody w Krakowie oszacowano licząc  strumień trafiających na składowisko odpadów, energochłonność skumulowaną, emisję dwutlenku węgla, punkty Eco-indykator99 H/A. Szacunki te zrobiono na podstawie danych literaturowych adaptowanych do aktualnych ilości konsumowanej w Krakowie wody butelkowanej oraz przyjmując aktualne poziomy recyklingu butelek. Oszacowano również efekty środowiskowe dla miasta ze zmniejszenia konsumpcji wody butelkowanej o jeden litr przez przeciętnego mieszkańca. Przedstawiono również próbę całościowego zmierzenia za pomocą analizy wielokryterialnej Analitycznego Procesu Hierarchicznego (AHP) jak bardzo poszczególne scenariusze konsumpcji wody są zgodne z koncepcją zrównoważonego rozwoju.


Słowa kluczowe:

Kraków, wskaźniki zrównoważonego rozwoju, LCA, woda butelkowana, PET, AHP

Alma 24, http://alma24.pl (20.05.2013)
  Google Scholar

BACH C., DAUCHY X., CHAGNON M-C., ETIENNE S., 2012, Chemical migration in drinking water stored in polyethylene tereph-thalate (PET) bottles: sources of controversy, in: Water Research 46, 3, p. 571-583.
  Google Scholar

BARRIOS R., SIEBEL M., HELM A., BOSK-LOPPER K., GIJZEN H., 2008, Environmental and financial life cycle impact assessment of drinking water production at Waternet, in: J. of Cleaner Production 16, p. 471-476.
  Google Scholar

BERBEKA K., Analiza możliwości zaopatrzenia studentów i pracowników Politechniki Krakowskiej w wodę pitną, praca magisterska Politechnika Krakowska, WIS 2012.
  Google Scholar

BIP MIASTO KRAKOW, Sprawozdanie z realizacji ‘Planu Gospodarki Odpadami dla miasta Krakowa – plan na lata 2008-2011 oraz perspektywa na lata 2012-15’ za okres od 01.01.2009 do 31.12.2010, http://www.bip.krakow.pl/dok_id=21494&lid=90136386&vReg=2&metka=1 (15.04.2013).
  Google Scholar

BŁOŃSKA K., KOZŁOWSKA-WOJCIECHOWSKA M., Czy wiesz co jesz? Poradnik konsumenta, Publikat 2010.
  Google Scholar

BRITA, Wyniki dla Krakowa, http://www.tester brita-polska.pl/krakowska-woda-z-kranu-sprawdzona, artykul,50, (13.04.2012).
  Google Scholar

E-INSTALACJE, http://www.e-instalacje.pl/a/5478,zdrowa-woda-z-kranu (13.04.2012).
  Google Scholar

EU, 2004, Regulation No 1935/2004 of the European Parliament and of the council of 27 October 2004 on materials intended to come into contact with food and repealing directives 80/590/EEC and 89/109/EEC.
  Google Scholar

GLEICK P.H., COOLEY H., 2011, Bottled Water and Energy, http://link.springer.com/chapter/10.5822/978-1-59726-228-6_8# (21.05.2013).
  Google Scholar

GLEICK P.H., COOLEY H.S., 2009, Energy implications of bottled water, in: Environmental Research Letters vol. 4, p.1-6.
  Google Scholar

GŁÓWNY INSPEKTORAT SANITARNY, Raport o stanie sanitarnym kraju, Warszawa 2011.
  Google Scholar

GOCZAŁ B., 2010, Lać wodę trzeba umieć, in: Media i Marketing Polska.
  Google Scholar

GRZEGRZÓŁKA K., 2002, Źródła pieniędzy, in: Wprost nr 20.
  Google Scholar

GUS, Rocznik statystyczny, Warszawa 2012.
  Google Scholar

HAMMES F., BERGER C., KOSTER O., EGLI T., 2010, Assessing biological stability of drinking water without disinfectant residuals in a full-scale water supply system, in: J. of Water Supply: Research and Technology: AQUA, IWA Publishing 59.10. p.31-39
  Google Scholar

HIPRE, http://www.hipre.hut.fi/ (26.05.2013)
  Google Scholar

JUNGBLUTH N. Comparison of the Environmental Impact of Drinking Water vs. Bottled Mineral Water, Uster: ESU services 2006.
  Google Scholar

KREITH K., Handbook of Solid Waste Management, McGraw Hill, N. York 1994.
  Google Scholar

LATOUR T., Uwarunkowania i zakres zmian w terminologii i klasyfikacji wód butelkowanych w Polsce. Źródło. Wody mineralne i napoje, 2010.
  Google Scholar

LIM S-R., SUH S., KIM J-H., PARK H.S., 2010, Urban water structure optimization to reduce environmental impacts and costs, in: J. of Environmental Management 91, p. 630-637.
  Google Scholar

LUNDIE S., PETERS G. M., BEAVIS B.C., 2004, Life cycle assessment for sustainable water system planning, in: Environ. Science Tech. 38, p.3465-3473.
  Google Scholar

MPWiK Krakow, http://www.mpwik.krakow.pl/_files/komunikat_Taryfa_2012.pdf (13.04.2012)
  Google Scholar

MPWiK Krakow. http://www.mpwik.krakow.pl/upload/Subpages/komunikat%2015_IV_201 3.pdf (20.05.2013)
  Google Scholar

MUNASINGHE M., Environmental economics and sustainable development, World Bank, Washington D.C., 1993.
  Google Scholar

OLKO M., Analiza zmian jakości wody w sieci wodociągowej miasta Krakowa, Rozprawa doktorska AGH, Krakow 2008.
  Google Scholar

Onet, Butelki PET pod nadzorem, http://biznes.onet.pl/butelki-pet-pod-nadzorem,18490,4957616,prasa-detal (20.11.2012)
  Google Scholar

PEARCE D., Blueprint 3, Measuring sustainable development, Earthscan, London, 1994.
  Google Scholar

PIŃSKI J., PIŃSKI A., 2006, Woda z wody, in: Wprost Nr 31.
  Google Scholar

REVELLE C., MCGARITY A.E., Design and operation of civil and environmental engineering systems, John Wiley & Sons, New York 1997.
  Google Scholar

ROKICKI G., Sprawozdanie końcowe z wykonania zadania ‘,Zagospodarowanie odpadów poli(tereftalanu etylenu) (PET) pochodzących z butelek po napojach w procesie wytwarzania farb i lakierów’, Warszawa, Wydział Chemiczny Politechniki Warszawskiej 2005.
  Google Scholar

RUSSELL D., 2010, Uwagi tetryka o zrównoważoności, in: Problemy Ekorozwoju/ Problems of Sustainable Development vol. 5, no 1, p.15-22.
  Google Scholar

SANEPID, Raport o jakości wody do spożycia przez ludzi, Krakow 2011.
  Google Scholar

SAUER B., SCHIVLEY G., MOLEN A., DETTORE C., KEOLEIAN G., Life Cycle Assesment of Drinking Water Systems: Bottle Water, Tap Water, and Home/Office Delivery Water, Franklin Associates, A Division of ERG 2009.
  Google Scholar

SAX L., 2010, Polyethylene terephthalate may yield endocrine disruptors, in: Environ. Health Perspect. 118(4), p.445-448.
  Google Scholar

STYPKA T., FLAGA-MARYAŃCZYK A., 2012, Ocena urządzeń energetycznych za po-mocą metody wielokryterialnej analizy AHP-hipre z wykorzystaniem kryteriów ekoetykiet, in: Chłodnictwo, 1-2.
  Google Scholar


Opublikowane
2014-07-01

Cited By / Share

Stypka, T., & Berbeka, K. (2014). Konsumpcja wody pitnej w Krakowie – próba oceny z perspektywy zrównoważonego rozwoju. Problemy Ekorozwoju Problems of Sustainable Development, 9(2), 121–130. Pobrano z https://ph.pollub.pl/index.php/preko/article/view/4881

Autorzy

Tomasz Stypka 
stypka@gmail.com
Cracow University of Technology, Institute of Thermal Engineering and Air Protection, ul. Warszawska 24, 31-155 Krakow Polska

Autorzy

Katarzyna Berbeka 

Cracow University of Technology, Institute of Thermal Engineering and Air Protection, ul. Warszawska 24, 31-155 Krakow Polska

Statystyki

Abstract views: 20
PDF downloads: 10