Konsumpcja wody pitnej w Krakowie – próba oceny z perspektywy zrównoważonego rozwoju
Tomasz Stypka
stypka@gmail.comCracow University of Technology, Institute of Thermal Engineering and Air Protection, ul. Warszawska 24, 31-155 Krakow (Polska)
Katarzyna Berbeka
Cracow University of Technology, Institute of Thermal Engineering and Air Protection, ul. Warszawska 24, 31-155 Krakow (Polska)
Abstrakt
Artykuł szacuje, z punktu widzenia zrównoważonego rozwoju, aktualny model konsumpcji wody w Krakowie. Na podstawie literatury, ocenia jakość wody wodociągowej w Krakowie, którą porównuje z wymaganiami stawianymi wodzie butelkowanej. Następnie, ocenia efekty ekonomiczne dla przeciętnego mieszkańca miasta decydującego się pić wodę butelkową. Oszacowano energochłonność produkcji, transportu i konsumpcji wody butelkowanej oraz oceniono skalę tej energochłonności w porównaniu z ilością energii zużywanej w gospodarstwach domowych.
Efekty ekologiczne aktualnego modelu konsumpcji wody w Krakowie oszacowano licząc strumień trafiających na składowisko odpadów, energochłonność skumulowaną, emisję dwutlenku węgla, punkty Eco-indykator99 H/A. Szacunki te zrobiono na podstawie danych literaturowych adaptowanych do aktualnych ilości konsumowanej w Krakowie wody butelkowanej oraz przyjmując aktualne poziomy recyklingu butelek. Oszacowano również efekty środowiskowe dla miasta ze zmniejszenia konsumpcji wody butelkowanej o jeden litr przez przeciętnego mieszkańca. Przedstawiono również próbę całościowego zmierzenia za pomocą analizy wielokryterialnej Analitycznego Procesu Hierarchicznego (AHP) jak bardzo poszczególne scenariusze konsumpcji wody są zgodne z koncepcją zrównoważonego rozwoju.
Słowa kluczowe:
Kraków, wskaźniki zrównoważonego rozwoju, LCA, woda butelkowana, PET, AHPBibliografia
Alma 24, http://alma24.pl (20.05.2013)
Google Scholar
BACH C., DAUCHY X., CHAGNON M-C., ETIENNE S., 2012, Chemical migration in drinking water stored in polyethylene tereph-thalate (PET) bottles: sources of controversy, in: Water Research 46, 3, p. 571-583.
Google Scholar
BARRIOS R., SIEBEL M., HELM A., BOSK-LOPPER K., GIJZEN H., 2008, Environmental and financial life cycle impact assessment of drinking water production at Waternet, in: J. of Cleaner Production 16, p. 471-476.
Google Scholar
BERBEKA K., Analiza możliwości zaopatrzenia studentów i pracowników Politechniki Krakowskiej w wodę pitną, praca magisterska Politechnika Krakowska, WIS 2012.
Google Scholar
BIP MIASTO KRAKOW, Sprawozdanie z realizacji ‘Planu Gospodarki Odpadami dla miasta Krakowa – plan na lata 2008-2011 oraz perspektywa na lata 2012-15’ za okres od 01.01.2009 do 31.12.2010, http://www.bip.krakow.pl/dok_id=21494&lid=90136386&vReg=2&metka=1 (15.04.2013).
Google Scholar
BŁOŃSKA K., KOZŁOWSKA-WOJCIECHOWSKA M., Czy wiesz co jesz? Poradnik konsumenta, Publikat 2010.
Google Scholar
BRITA, Wyniki dla Krakowa, http://www.tester brita-polska.pl/krakowska-woda-z-kranu-sprawdzona, artykul,50, (13.04.2012).
Google Scholar
E-INSTALACJE, http://www.e-instalacje.pl/a/5478,zdrowa-woda-z-kranu (13.04.2012).
Google Scholar
EU, 2004, Regulation No 1935/2004 of the European Parliament and of the council of 27 October 2004 on materials intended to come into contact with food and repealing directives 80/590/EEC and 89/109/EEC.
Google Scholar
GLEICK P.H., COOLEY H., 2011, Bottled Water and Energy, http://link.springer.com/chapter/10.5822/978-1-59726-228-6_8# (21.05.2013).
Google Scholar
GLEICK P.H., COOLEY H.S., 2009, Energy implications of bottled water, in: Environmental Research Letters vol. 4, p.1-6.
Google Scholar
GŁÓWNY INSPEKTORAT SANITARNY, Raport o stanie sanitarnym kraju, Warszawa 2011.
Google Scholar
GOCZAŁ B., 2010, Lać wodę trzeba umieć, in: Media i Marketing Polska.
Google Scholar
GRZEGRZÓŁKA K., 2002, Źródła pieniędzy, in: Wprost nr 20.
Google Scholar
GUS, Rocznik statystyczny, Warszawa 2012.
Google Scholar
HAMMES F., BERGER C., KOSTER O., EGLI T., 2010, Assessing biological stability of drinking water without disinfectant residuals in a full-scale water supply system, in: J. of Water Supply: Research and Technology: AQUA, IWA Publishing 59.10. p.31-39
Google Scholar
HIPRE, http://www.hipre.hut.fi/ (26.05.2013)
Google Scholar
JUNGBLUTH N. Comparison of the Environmental Impact of Drinking Water vs. Bottled Mineral Water, Uster: ESU services 2006.
Google Scholar
KREITH K., Handbook of Solid Waste Management, McGraw Hill, N. York 1994.
Google Scholar
LATOUR T., Uwarunkowania i zakres zmian w terminologii i klasyfikacji wód butelkowanych w Polsce. Źródło. Wody mineralne i napoje, 2010.
Google Scholar
LIM S-R., SUH S., KIM J-H., PARK H.S., 2010, Urban water structure optimization to reduce environmental impacts and costs, in: J. of Environmental Management 91, p. 630-637.
Google Scholar
LUNDIE S., PETERS G. M., BEAVIS B.C., 2004, Life cycle assessment for sustainable water system planning, in: Environ. Science Tech. 38, p.3465-3473.
Google Scholar
MPWiK Krakow, http://www.mpwik.krakow.pl/_files/komunikat_Taryfa_2012.pdf (13.04.2012)
Google Scholar
MPWiK Krakow. http://www.mpwik.krakow.pl/upload/Subpages/komunikat%2015_IV_201 3.pdf (20.05.2013)
Google Scholar
MUNASINGHE M., Environmental economics and sustainable development, World Bank, Washington D.C., 1993.
Google Scholar
OLKO M., Analiza zmian jakości wody w sieci wodociągowej miasta Krakowa, Rozprawa doktorska AGH, Krakow 2008.
Google Scholar
Onet, Butelki PET pod nadzorem, http://biznes.onet.pl/butelki-pet-pod-nadzorem,18490,4957616,prasa-detal (20.11.2012)
Google Scholar
PEARCE D., Blueprint 3, Measuring sustainable development, Earthscan, London, 1994.
Google Scholar
PIŃSKI J., PIŃSKI A., 2006, Woda z wody, in: Wprost Nr 31.
Google Scholar
REVELLE C., MCGARITY A.E., Design and operation of civil and environmental engineering systems, John Wiley & Sons, New York 1997.
Google Scholar
ROKICKI G., Sprawozdanie końcowe z wykonania zadania ‘,Zagospodarowanie odpadów poli(tereftalanu etylenu) (PET) pochodzących z butelek po napojach w procesie wytwarzania farb i lakierów’, Warszawa, Wydział Chemiczny Politechniki Warszawskiej 2005.
Google Scholar
RUSSELL D., 2010, Uwagi tetryka o zrównoważoności, in: Problemy Ekorozwoju/ Problems of Sustainable Development vol. 5, no 1, p.15-22.
Google Scholar
SANEPID, Raport o jakości wody do spożycia przez ludzi, Krakow 2011.
Google Scholar
SAUER B., SCHIVLEY G., MOLEN A., DETTORE C., KEOLEIAN G., Life Cycle Assesment of Drinking Water Systems: Bottle Water, Tap Water, and Home/Office Delivery Water, Franklin Associates, A Division of ERG 2009.
Google Scholar
SAX L., 2010, Polyethylene terephthalate may yield endocrine disruptors, in: Environ. Health Perspect. 118(4), p.445-448.
Google Scholar
STYPKA T., FLAGA-MARYAŃCZYK A., 2012, Ocena urządzeń energetycznych za po-mocą metody wielokryterialnej analizy AHP-hipre z wykorzystaniem kryteriów ekoetykiet, in: Chłodnictwo, 1-2.
Google Scholar
Autorzy
Tomasz Stypkastypka@gmail.com
Cracow University of Technology, Institute of Thermal Engineering and Air Protection, ul. Warszawska 24, 31-155 Krakow Polska
Autorzy
Katarzyna BerbekaCracow University of Technology, Institute of Thermal Engineering and Air Protection, ul. Warszawska 24, 31-155 Krakow Polska
Statystyki
Abstract views: 20PDF downloads: 10
Licencja
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.