Bioróżnorodność rolna dla zrównoważonego rozwoju
Piotr Krajewski
Faculty of Law and Administration, University of Warmia and Mazury, Ul. Warszawska 98, 10-702 Olsztyn, Poland (Polska)
Abstrakt
Bioróżnorodność rolną należy traktować jako podstawowy zasób i najważniejsze dziedzictwo ludzkości. Na zróżnicowaniu biologicznym hodowanych zwierząt i roślin opiera się produkcja żywności zapewniająca byt i przyszłość współczesnym cywilizacjom. Gwałtowny rozwój gospodarczy niestety nie sprzyja utrzymywaniu bogactwa form. Znikają zatem organizmy kryjące w sobie wiele pożądanych właściwości i cech. Progres ekonomiczny zmusza do porzucania tradycyjnych, bezpiecznych i bardziej zróżnicowanych gatunków na rzecz ujednoliconych i obcych danemu miejscu, ale bardziej wydajnych. W ten sposób bezpowrotnie ludzkość utraciła już sporą część tego żywego depozytu przeszłości i wyzbywa się go nadal. Prawdopodobnie, w niektórych wypadkach, wynika to po prostu ze zwykłej niewiedzy depozytariuszy lokalnych i tradycyjnych odmian czy ras. Warto zatem propagować i promować wysiłki zarówno ludzi jak i instytucji zmierzające do pogłębienia wiedzy na ten temat oraz szukania wsparcia w interesie dzisiejszego i przyszłego człowieka.
Słowa kluczowe:
bioróżnorodność rolna, erozja genetyczna, rolnictwo ekologiczneBibliografia
UN, The Convention on Biological Diversity, https://www.cbd.int/convention/ (1.06.2015).
Google Scholar
FAO, The International Treaty on Plant Genetic Resources for Food and Agriculture, ftp://ftp.fao.org/docrep/fao/011/i0510e/i0510e.pdf (1.06.2015).
Google Scholar
BADORA A., KOZŁOWSKA-STRAWSKA J., DOMAŃSKA J., FILIPEK T., 2014, Cereals – Health or Disease, in: Problemy Ekorozwoju/ Problems of Sustainable Development, vol. 9, no. 2, p. 87-98.
Google Scholar
SOBCZYK W., 2014, Sustainable development of rural areas, in: Problemy Ekorozwoju/Problems of Sustainable Development, vol. 9, no. 1, p. 119-126.
Google Scholar
TYBURSKI J., M.K. KOSTRZEWSKA, 2013, Biologiczna różnorodność ekosystemów rolnych oraz możliwości jej ochrony w gospodarstwach ekologicznych, Olsztyn 2013.
Google Scholar
TYBURSKI J., 2013, Dzika bioróżnorodność ekosystemów rolnych i metody jej ochrony, in: Tyburski J., Kostrzewska M.K., Biologiczna różnorodność ekosystemów rolnych oraz możliwości jej ochrony w gospodarstwach ekologicznych, Olsztyn, p. 279-291.
Google Scholar
Autorzy
Piotr KrajewskiFaculty of Law and Administration, University of Warmia and Mazury, Ul. Warszawska 98, 10-702 Olsztyn, Poland Polska
Statystyki
Abstract views: 27PDF downloads: 6
Licencja
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.