Urbanizacja oraz zagrożenia bezpieczeństwa żywieniowego – wyzwania dla społecznej płaszczyzny rozwoju zrównoważonego
Karthika Palanisamy
Department of Management Studies, MPNMJ Engineering College, Chennimalai, Erode- 638 112, Tamilnadu (Indie)
Karthikeyan Parthasarathy
School of Management Studies, Kongu Engineering College, Perundurai, Erode-638 052, Tamilnadu (Indie)
Abstrakt
Zrównoważony rozwój w istocie polega na stałym utrzymywaniu odpowiedniego poziomu życia ludzi. Wraz z rozwojem koncepcji rozwoju zrównoważonego linia podziału pomiędzy jednostką a społeczeństwem zanika, a jednocześnie następuje zmiana paradygmatu w kierunku poznania różnych wymiarów życia społecznego i ich powiązań z wyzwaniami, przed którymi stoimy. Niniejszy artykuł stanowi refleksję odnoszącą się do wyzwań związanych z trzema ważnymi wymiarami: urbanizacją, zagrożeniami bezpieczeństwa żywieniowego i rolnictwem. Wśród różnych uwarunkowań rosnącego zagrożenia bezpieczeństwa żywieniowego kluczową rolę odgrywa urbanizacja i jej konsekwencje. Przedstawiamy idee i zagadnienia praktyczne związane ze zrównoważonością w rolnictwie zwracając uwagę na: aspekty agro-środowiskowe, system wejść, system społeczno-ekonomiczny i różne systemy uprawiania roli. Próbujemy także przybliżyć koncepcję miejskiej zrównoważoności, zawierającej w sobie zagadnienia związane z miejską zrównoważonością społeczną, rolą, którą powinna odegrać ekologia miasta, a także możliwościami rozwoju miejskiego rolnictwa, jako sposobu na zmniejszenie niedostatków dostaw żywności i poprzez to zapewnienie miejskiego bezpieczeństwa żywieniowego.
Słowa kluczowe:
bezpieczeństwo żywieniowe, zrównoważoność, edukacja, ekologiaBibliografia
AGARWALA, 1983, Price Distortions and Growth in Developing Countries, World Bank Working Paper 575, Washington, DC.
Google Scholar
BULKELEY AND KERN, 2006, Local Government and the Governing of Climate Change in Germany and the UK in: Urban studies, vol. 43, No 12, p.2237-2243.
Google Scholar
CORVALAN C., HALES S. AND MCMICHAEL A., 2005, Ecosystems and human well-being: health synthesis, WHO Library Cataloguing-in-Publication, Geneva.
Google Scholar
FAO, 1989, Sustainable agricultural production: implications for international agricultural research, in: Research and Technology Paper 4. FAO, Rome, p. 152.
Google Scholar
FARMING first a global coalition for Sustainable Agriculture development, http://www.farmingfirst.org/water/ (28.08.15).
Google Scholar
JAGERS, S.C.AND STRIPPLE, J., 2003, Climate Governance beyond the State, in: Global Governance, no 9 (3), p. 385–400.
Google Scholar
NAN. E., 2000, Postmodern urbanism, Princeton Architectural Press, U.K.
Google Scholar
REIJNTJES C., HAVERKORT B. AND WATERS-BAYER A., 1992, Farming for the future: an introduction to low-external-input and sustainable agriculture, ILEIA, MacMillan, London.
Google Scholar
TIMMER C. P., 2005, Food Security and Economic Growth: an Asian perspective in: Asian- Pacific Economic Literature, vol. 19, Issue 1, p. 1-5.
Google Scholar
WACKERNAGEL W., 1994, Ecological footprint and appropriated carrying capacity: a tool for planning toward sustainability, University of British Columbia.
Google Scholar
WHO, 2015, Food security, http://www.who.int/trade/glossary/story028/en/ (12.08.2015).
Google Scholar
WIRTH L., 1938, Urbanism as a Way of Life, in: The American Journal of Sociology, vol. 44, No. 1, p. 1-24.
Google Scholar
Autorzy
Karthika PalanisamyDepartment of Management Studies, MPNMJ Engineering College, Chennimalai, Erode- 638 112, Tamilnadu Indie
Autorzy
Karthikeyan ParthasarathySchool of Management Studies, Kongu Engineering College, Perundurai, Erode-638 052, Tamilnadu Indie
Statystyki
Abstract views: 20PDF downloads: 58
Licencja
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.