Zielona przedsiębiorczość jako łącznik filarów rozwoju zrównoważonego: społecznego, środowiskowego i ekonomicznego. Dlaczego niektóre kraje wypadają lepiej?
Ada Domańska
Maria Curie-Sklodowska University in Lublin, Maria Curie-Sklodowska sq. 5, 20-031 Lublin (Polska)
Beata Żukowska
Maria Curie-Sklodowska University in Lublin, Maria Curie-Sklodowska sq. 5, 20-031 Lublin (Polska)
Robert Zajkowski
Maria Curie-Sklodowska University in Lublin, Maria Curie-Sklodowska sq. 5, 20-031 Lublin (Polska)
Abstrakt
Zrównoważony rozwój jest koncepcją, która może wywierać wpływ na różnorodne aspekty ludzkiego życia. Będąc konsumentami, ludzie mogą dokonywać wyborów sprzyjających idei harmonijnego rozwoju społeczeństwa. Jednym ze sposobów tego rodzaju funkcjonowania jest sprzyjanie rozwojowi zielonej przedsiębiorczości. Wśród krajów Unii Europejskiej (UE) można zidentyfikować zarówno te, które sprzyjają eko-przedsiębiorczości, jak również te, które wykazują niższy poziom zainteresowania tą koncepcją lub wręcz wykazują ignorancję w tym zakresie. Stąd też, można postawić zasadnicze pytanie, co powoduje, że jedne kraje dominują nad innymi w obszarze rozwoju zielonej przedsiębiorczości?
Bezsprzecznie, jej rozwój wiąże się z integracją trzech kluczowych filarów zrównoważonego rozwoju (ekonomicznego, środowiskowego oraz społecznego). Zachowanie równowagi pomiędzy nimi wydaje się być sposobem na uzyskanie co najmniej zadowalających efektów zrównoważonego rozwoju. Na gruncie rozważań prowadzonych w niniejszym artykule postawione zostały dwie hipotezy, wskazujące, że przedsiębiorstwa działające w krajach UE cechujących się wyższym poziomem zamożności (mierzonej produktem krajowym brutto – PKB) oraz kładące nacisk na wyższy poziom edukacji i świadomości pro-ekologicznej, są silniej zorientowane na wspieranie działalności sprzyjającej rozwojowi zielonej przedsiębiorczości.
Słowa kluczowe:
zrównoważony rozwój, filary zrównoważonego rozwoju, zielona przedsiębiorczość, efektywność wykorzystania zasobówBibliografia
BENNETT S.J., 1991, Ecopreneuring: The Complete Guide to Small Business Opportunities from the Environmental Revolution, John Wiley, New York.
Google Scholar
BERLE G., 1991, The Green Entrepreneur: Business Opportunities that Can Save the Earth and Make You Money, Blue Ridge Summit, Liberty Hall Press, PA.
Google Scholar
BLUE J., 1990, Ecopreneuring: Managing For Results, Scott Foresman, London.
Google Scholar
DEAN T.J., McMULLEN J. S., 2007,. Toward a theory of sustainable entrepreneurship: Reducing environmental degradation through entrepreneurial action, in: Journal of Business Venturing, 22(1), https://doi.org/10.1016/j.jbusvent.2005.09.003 (1.02.2018).
Google Scholar
FALK J.H., DIERKING L.D., 2000, Learning from museums: visitor experiences and the making of meaning, Alta Mira Press, Walnut Creek, CA.
Google Scholar
FARINELLI F., BOTTINI M., AKKOYUNLU S., AERNI P., 2011, Green entrepreneurship: The missing link towards a greener economy, in: ATDF Journal, 8(3/4).
Google Scholar
ISSAK R., 1998, Green Logic: Ecopreneurship, Theory and Ethics, Greenleaf Publishing, Sheffield, UK; Kumarian Press, West Hartford, CT,
Google Scholar
JOLINK A., NIESTEN E., 2013, Sustainable Development and Business Models of Entrepreneurs in the Organic Food Industry, in: Business Strategy and the Environment, vol. 24 (6).
Google Scholar
HALL J. K., DANEKE G.A., LENOX M.J., 2010, Sustainable development and entrepreneurship: Past contributions and future directions, in: Journal of Business Venturing 25.5.
Google Scholar
HAN H., HSU L.T.J., LEE J.S., SHEU C., 2011, Are lodging customers ready to go green? An examination of attitudes, demographics, and eco-friendly intentions, in: International Journal of Hospitality Management, 30(2).
Google Scholar
KUKUŁA K., 2012, Propozycja budowy rankingu obiektów z wykorzystaniem cech ilościowych oraz jakościowych, in: Metody Ilościowe w Badaniach Ekonomicznych, Tom XIII/1.
Google Scholar
McEWEN T., 2013, Ecopreneurship as a solution to environmental problems: implications for college level entrepreneurship education, in: International Journal of Academic Research in Business and Social Sciences, 3(5).
Google Scholar
MILEER J.D., AUGENBRAUN E., SCHULHOF J., KIMMEL L.G., 2006, Adult science learning from local television newscasts, in: Sci. Commun. 28.
Google Scholar
NOWAK S., 1985, Metodologia badań społecznych, Państwowe Wydawnictwo Naukowe, Warszawa.
Google Scholar
PAWŁOWSKI A., 2008, How many dimensions does sustainable development have?, in: Sustainable Development, vol. 16, no. 2.
Google Scholar
ROBERTS J.A., 1996, Green consumers in the 1990s: profile and implications for advertising, in: Journal of Business Research 36.
Google Scholar
RYDZEWSKI P., 2013, The Implementation of Sustainable Development vs. Environmental Attitudes in International Comparative Studies, in: Problemy Ekorozwoju/ Problems of Sustainable Development, vol. 8, no 1.
Google Scholar
SCHALTEGGER S., 2002, A Framework for Ecopreneurship, in: Greener Management International, (38).
Google Scholar
SME, 2017, Annual Report on European SMEs 2016/2017. Focus on self-employment SME Performance Review 2016/2017, Final Report.
Google Scholar
SCHUYLER G., 1998, Merging Economic and Environmental Concerns through Ecopreneurship, in: Digest Number 98-8.
Google Scholar
SHEPHERD D.A., PATZELT, H., 2011, The New Field of Sustainable Entrepreneurship: Studying Entrepreneurial Action Linking ‘What Is to Be Sustained’ With ‘What Is to Be Developed’, in: Entrepreneurship Theory and Practice, 35(1). https://doi.org/10.1111/j.15406520.2010.00426.x (1.02.2018).
Google Scholar
THE ECO-INNOVATION SCOREBOARD, 2016, 2014 and 2015 versions, Technical note March.
Google Scholar
Autorzy
Ada DomańskaMaria Curie-Sklodowska University in Lublin, Maria Curie-Sklodowska sq. 5, 20-031 Lublin Polska
Autorzy
Beata ŻukowskaMaria Curie-Sklodowska University in Lublin, Maria Curie-Sklodowska sq. 5, 20-031 Lublin Polska
Autorzy
Robert ZajkowskiMaria Curie-Sklodowska University in Lublin, Maria Curie-Sklodowska sq. 5, 20-031 Lublin Polska
Statystyki
Abstract views: 24PDF downloads: 8
Licencja
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.