Odpady żywności w systemie recyklingu organicznego a zrównoważony rozwój

Joanna Kostecka

jkostecka@ur.edu.pl
Department of Biological Basis of Agriculture and Environmetal Education, Faculty of Biology and Agriculture, University of Rzeszów, M. Ćwiklińskiej 1A, 25-601 Rzeszów, Poland (Polska)

Mariola Garczyńska


Department of Biological Basis of Agriculture and Environmetal Education, Faculty of Biology and Agriculture, University of Rzeszów, M. Ćwiklińskiej 1A, 25-601 Rzeszów, Poland (Polska)

Grzegorz Pączka


Department of Biological Basis of Agriculture and Environmetal Education, Faculty of Biology and Agriculture, University of Rzeszów, M. Ćwiklińskiej 1A, 25-601 Rzeszów, Poland (Polska)


Abstrakt

Na świecie, zgodnie z raportem FAO, mniej więcej jedna trzecia produktów wytwarzanych w celach spożywczych marnuje się co roku (1,3 miliarda ton żywności rocznie). Ma to ogromne znaczenie dla wszystkich aspektów zrównoważonego rozwoju (przyrodniczych, społecznych i ekonomicznych). Należy wprowadzać więcej działań edukacyjnych na rzecz unikania i minimalizacji domowych odpadów organicznych. Gdy nie uda się ich uniknąć – ich wytwórcy – przeciętni konsumenci, ale niezwykle ważni jako elementy ogniwa zrównoważonego systemu gospodarki odpadami, powinni rozpoznawać resztki żywności jako surowiec dla recyklingu organicznego. Należy je kompostować, co wynika ze stałej potrzeby uzupełniania składników pokarmowych w glebach Polski i Europy.

Celem pracy było zwrócenie uwagi na istotność działań z zakresu segregacji odpadów organicznych przez każdego obywatela. W opracowaniu zaproponowano rozważenie 3 możliwości postępowania (współtworzenie jadłodzielni, prowadzenie dżdżownicowej skrzynki ekologicznej i segregowanie organicznych odpadów kuchennych zgodnie z obowiązującym obecnie prawem), z których każda wpisuje się w budowanie strategicznie uzasadnionej organizacji gospodarki odpadami.


Słowa kluczowe:

gospodarka odpadami, odpady żywności, segregacja, jadłodzielnia, dżdżownicowa skrzynka ekologiczna

APPELHOF M., 1982, Worms eat my garbage, Flower Press, Kalamazoo, Michigan, USA.
  Google Scholar

DOMINGUEZ J., 2004, State-of-the-art and new perspectives on vermicomposting research. in: CA Edwards (ed.) Earthworm Ecology, CRC Press UC, p. 401-424.
  Google Scholar

DOMINGUEZ J., EDWARDS C.A., 2004, Vermicomposting organic wastes: A review. in; Soil Zoology for Sustainable Development in the 21st Century, eds. Shakir Hanna S.H. and Mikhall W.Z.A., Cairo, p. 369-395.
  Google Scholar

DIRECTIVE of the European Parliament and of the Council 94/62/EC of 20 December 1994 on packaging and packaging waste.
  Google Scholar

DIRECTIVE of the Council 1999/31/EC of 26 April 1999 on the landfill of waste.
  Google Scholar

DIRECTIVE of the European Parliament and of the Council 2008/98/EC of 19 November on waste.
  Google Scholar

EDWARDS C.A., ARANCON N.Q., SHERMAN R.H., 2011, Vermiculture technology, in: Earthworms, Organic wastes and Enviromental Management, Taylor & Francis Inc., p. 623.
  Google Scholar

FOOD LOSS AND FOOD WASTE, FAO's role in food losses and waste, http://www.fao.org/food-lossand-food-waste/en/ (3.02.2018).
  Google Scholar

FOOD SHARING PUTS SUSTAINABILITY ON THE MENU, https://erc.europa.eu/projects-figures/ stories/food-sharing-puts-sustainability-menu (21.02.2018).
  Google Scholar

FRAMEWORK DIRECTIVE on Soil Protection, 2008, http://ec.europa.eu/environment/waste/framework/ (03.02.2018).
  Google Scholar

GABRYŚ A., SUDOMIR D., PIELA P., KAMIŃSKI M., 2011. Raport: Kluczowe wyzwania w gospodarce odpadami komunalnymi w krajach UE-11, ERNST &YOUNG, Grupa Zarządzania Efektywnością w Dziale Doradztwa Biznesowego. Kluczowe wyzwa- Kostecka/Problemy Ekorozwoju/Problems of Sustainable Development 2/2018, 157-164 164 nia w gospodarce odpadami komunalnymi w krajach (7.02.2018).
  Google Scholar

GARG V.K., GUPTA R., 2009, Vermicomposting of agro-industrial processing waste, in: Biotechnologica potential of agro-industrial bioprocess Paney, p. 431-456.
  Google Scholar

GOŚCIŃSKI J., 2007, Kompostowanie. Trendy, perspektywy, prawo i technologie, in: Przegląd Komunalny, 1, p. 58-60.
  Google Scholar

HOGAN A., 1997, Can I borrow your worm bin?, in: Worm Digest, 16, p. 3.
  Google Scholar

KOSTECKA J., 2000, Badania nad wermikompostowaniem odpadów organicznych, in: Zesz. Nauk. AR w Krakowie. Rozprawy, 268, p. 88.
  Google Scholar

KOSTECKA J., 2013, Retardacja tempa życia i przekształcania zasobów przyrody – wybrane implikacje obywatelskie, in: Inżynieria Ekologiczna, 3, p. 3852.
  Google Scholar

KOSTECKA J., 2015, Turystyka wiejska i możliwości wykorzystywania wermikultury dla rozszerzenia oferty turystycznej oraz propagowania zrównoważonego rozwoju,Turystyka wiejska i agroturystyka – nowe paradygmaty dla XXI w., in: Studia KPZK PAN, CLXII, p. 275-294.
  Google Scholar

KOSTECKA J., 2017, Odniesienia koncepcji retardacja przekształcania zasobów przyrody do wybranych aktów prawnych w kontekście budowania zrównoważonego rozwoju i gospodarki o obiegu zamkniętym, in: Inżynieria Ekologiczna, 18, p. 1-15. DOI: https://doi.org/10.12912/23920629/79430.
  Google Scholar

KOSTECKA J., GARCZYŃSKA M., PĄCZKA G., MROCZEK. J., 2011, Modelling the processes of vermicomposting in an ecological box – recognized critical points, in: Contemporary Problems of Management and Environmental Protection, no. 9, ed. Skibniewska K.A., Some aspects of environmental impact of waste dumps, Olsztyn, p. 143-156.
  Google Scholar

KOSTECKA J., KOC-JURCZYK J., 2010, Odpady niebezpieczne a problem retardacji przekształcania zasobów przyrodniczych, in: Biuletyn Komitetu Przestrzennego Zagospodarowania Kraju PAN, 242, p. 168-185.
  Google Scholar

KOSTECKA J., KOC-JURCZYK J., GARCZYŃSKA M., 2016, Rozważania na temat zrównoważonej gospodarki odpadami, in: Polish Journal for Sustainable Development, 20, p. 105-117.
  Google Scholar

KOSTECKA J., PĄCZKA G., GARCZYŃSKA M., PODOLAK A., MAZUR-PĄCZKA A., SZURA R., 2018, Education for circular economy – earthworm ecological boxes, in press.
  Google Scholar

KREMPA M., MIAZGA N., GARCZYŃSKA M., PĄCZKA G., 2018, Gospodarowanie odpadami a różnorodność biologiczna, in: Polish Journal for Sus- tainable Development, 22(1), p. 47-55. DOI: 10.15584/pjsd.2018.22.1.6.
  Google Scholar

MANAIG E.M., 2016, Vermicomposting efficiency and quality of vermicompost with different bedding materials and worm food sources as substrate, in: Research Journal of Agriculture and forestry Science, 4(1), p. 1-13.
  Google Scholar

MAZGAJSKI A., STĘPNIEWSKA M., 2012, Ecosystem services assessment for Poland – challenges and possible solutions, in: Ekonomia i Środowisko, 2(42), p. 54-73.
  Google Scholar

MILLENIUM ECOSYSTEM ASSESMENT, 2005, Ecosystems and Human well-being, Island Press, Washington, DC, http://Millenium Ecosystem Assesment.2005 (11.02.2008).
  Google Scholar

MUNICIPAL INFRASTRUCTURE, 2016a, Gospodarka odpadami komunalnymi 2016, Warsaw.
  Google Scholar

MUNICIPAL INFRASTRUCTURE, 2016b, Gospodarka odpadami komunalnymi 2015, Warsaw.
  Google Scholar

MUNICIPAL WASTE STATISTICS, http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Municipal _waste_statistics, (01.12.2018).
  Google Scholar

NADOLSKI K., 2014, ‘Gleaners' Kitchen’ in Boston, in: FOCUS, 222, p.72-74.
  Google Scholar

PAWUL M., SOBCZYK W., 2011, Edukacja ekologiczna w zakresie gospodarki odpadami jako narzędzie realizacji zrównoważonego rozwoju, in: Problemy Ekorozwoju / Problems of Sustainable Development, 6( 2), p. 147-156.
  Google Scholar

PISAHEB M., KHOSRAVI T., SHARAFI K., 2013, Domestic scale vermicomposting for waste management, in: International Journal of Recycling Organic Waste, Agriculture, p. 2-4, http: www.ijowa.com/con tent/2/1/4 (1.02.2018).
  Google Scholar

SELBY D., 2017, Education for Sustainable Development, Nature and Vernacular Learning, in: Center for Educational Policy Studies Journal, 7(1), p. 9-27.
  Google Scholar

SELDEN P., DUPONTE M., SIPES B., DINGES K., VASUDEVAN P., 2005, Small-scale vermicomposting, in: Cooperative Extension. Home Garden, 45, p. 1-4.
  Google Scholar

THE EU STRATEGY FOR SOIL PROTECTION (IP/06/1241 of 22 September 2006), http://eur-lex.europa.eu/legal-content=52006DC0231 (12.02.2018).
  Google Scholar

ZALASIEWICZ J., WILLIAMS M., 2017, The Earth's technosphere shows how humans are permanently reshaping our planet, https://soundcloud.com/ university-of-leicester (10.07.2017).
  Google Scholar

ZALASIEWICZ J., WILLIAMS M., WATERS C.N, 2016, Scale and diversity of the physical technosphere: A geological perspective, in: The Anthropocene Review, DOI: 10.1177/2053019616677743.
  Google Scholar


Opublikowane
2018-07-02

Cited By / Share

Kostecka, J., Garczyńska, M., & Pączka, G. (2018). Odpady żywności w systemie recyklingu organicznego a zrównoważony rozwój. Problemy Ekorozwoju Problems of Sustainable Development, 13(2), 157–164. Pobrano z https://ph.pollub.pl/index.php/preko/article/view/5024

Autorzy

Joanna Kostecka 
jkostecka@ur.edu.pl
Department of Biological Basis of Agriculture and Environmetal Education, Faculty of Biology and Agriculture, University of Rzeszów, M. Ćwiklińskiej 1A, 25-601 Rzeszów, Poland Polska

Autorzy

Mariola Garczyńska 

Department of Biological Basis of Agriculture and Environmetal Education, Faculty of Biology and Agriculture, University of Rzeszów, M. Ćwiklińskiej 1A, 25-601 Rzeszów, Poland Polska

Autorzy

Grzegorz Pączka 

Department of Biological Basis of Agriculture and Environmetal Education, Faculty of Biology and Agriculture, University of Rzeszów, M. Ćwiklińskiej 1A, 25-601 Rzeszów, Poland Polska

Statystyki

Abstract views: 164
PDF downloads: 76