Odpady żywności w systemie recyklingu organicznego a zrównoważony rozwój
Joanna Kostecka
jkostecka@ur.edu.plDepartment of Biological Basis of Agriculture and Environmetal Education, Faculty of Biology and Agriculture, University of Rzeszów, M. Ćwiklińskiej 1A, 25-601 Rzeszów, Poland (Polska)
Mariola Garczyńska
Department of Biological Basis of Agriculture and Environmetal Education, Faculty of Biology and Agriculture, University of Rzeszów, M. Ćwiklińskiej 1A, 25-601 Rzeszów, Poland (Polska)
Grzegorz Pączka
Department of Biological Basis of Agriculture and Environmetal Education, Faculty of Biology and Agriculture, University of Rzeszów, M. Ćwiklińskiej 1A, 25-601 Rzeszów, Poland (Polska)
Abstrakt
Na świecie, zgodnie z raportem FAO, mniej więcej jedna trzecia produktów wytwarzanych w celach spożywczych marnuje się co roku (1,3 miliarda ton żywności rocznie). Ma to ogromne znaczenie dla wszystkich aspektów zrównoważonego rozwoju (przyrodniczych, społecznych i ekonomicznych). Należy wprowadzać więcej działań edukacyjnych na rzecz unikania i minimalizacji domowych odpadów organicznych. Gdy nie uda się ich uniknąć – ich wytwórcy – przeciętni konsumenci, ale niezwykle ważni jako elementy ogniwa zrównoważonego systemu gospodarki odpadami, powinni rozpoznawać resztki żywności jako surowiec dla recyklingu organicznego. Należy je kompostować, co wynika ze stałej potrzeby uzupełniania składników pokarmowych w glebach Polski i Europy.
Celem pracy było zwrócenie uwagi na istotność działań z zakresu segregacji odpadów organicznych przez każdego obywatela. W opracowaniu zaproponowano rozważenie 3 możliwości postępowania (współtworzenie jadłodzielni, prowadzenie dżdżownicowej skrzynki ekologicznej i segregowanie organicznych odpadów kuchennych zgodnie z obowiązującym obecnie prawem), z których każda wpisuje się w budowanie strategicznie uzasadnionej organizacji gospodarki odpadami.
Słowa kluczowe:
gospodarka odpadami, odpady żywności, segregacja, jadłodzielnia, dżdżownicowa skrzynka ekologicznaBibliografia
APPELHOF M., 1982, Worms eat my garbage, Flower Press, Kalamazoo, Michigan, USA.
Google Scholar
DOMINGUEZ J., 2004, State-of-the-art and new perspectives on vermicomposting research. in: CA Edwards (ed.) Earthworm Ecology, CRC Press UC, p. 401-424.
Google Scholar
DOMINGUEZ J., EDWARDS C.A., 2004, Vermicomposting organic wastes: A review. in; Soil Zoology for Sustainable Development in the 21st Century, eds. Shakir Hanna S.H. and Mikhall W.Z.A., Cairo, p. 369-395.
Google Scholar
DIRECTIVE of the European Parliament and of the Council 94/62/EC of 20 December 1994 on packaging and packaging waste.
Google Scholar
DIRECTIVE of the Council 1999/31/EC of 26 April 1999 on the landfill of waste.
Google Scholar
DIRECTIVE of the European Parliament and of the Council 2008/98/EC of 19 November on waste.
Google Scholar
EDWARDS C.A., ARANCON N.Q., SHERMAN R.H., 2011, Vermiculture technology, in: Earthworms, Organic wastes and Enviromental Management, Taylor & Francis Inc., p. 623.
Google Scholar
FOOD LOSS AND FOOD WASTE, FAO's role in food losses and waste, http://www.fao.org/food-lossand-food-waste/en/ (3.02.2018).
Google Scholar
FOOD SHARING PUTS SUSTAINABILITY ON THE MENU, https://erc.europa.eu/projects-figures/ stories/food-sharing-puts-sustainability-menu (21.02.2018).
Google Scholar
FRAMEWORK DIRECTIVE on Soil Protection, 2008, http://ec.europa.eu/environment/waste/framework/ (03.02.2018).
Google Scholar
GABRYŚ A., SUDOMIR D., PIELA P., KAMIŃSKI M., 2011. Raport: Kluczowe wyzwania w gospodarce odpadami komunalnymi w krajach UE-11, ERNST &YOUNG, Grupa Zarządzania Efektywnością w Dziale Doradztwa Biznesowego. Kluczowe wyzwa- Kostecka/Problemy Ekorozwoju/Problems of Sustainable Development 2/2018, 157-164 164 nia w gospodarce odpadami komunalnymi w krajach (7.02.2018).
Google Scholar
GARG V.K., GUPTA R., 2009, Vermicomposting of agro-industrial processing waste, in: Biotechnologica potential of agro-industrial bioprocess Paney, p. 431-456.
Google Scholar
GOŚCIŃSKI J., 2007, Kompostowanie. Trendy, perspektywy, prawo i technologie, in: Przegląd Komunalny, 1, p. 58-60.
Google Scholar
HOGAN A., 1997, Can I borrow your worm bin?, in: Worm Digest, 16, p. 3.
Google Scholar
KOSTECKA J., 2000, Badania nad wermikompostowaniem odpadów organicznych, in: Zesz. Nauk. AR w Krakowie. Rozprawy, 268, p. 88.
Google Scholar
KOSTECKA J., 2013, Retardacja tempa życia i przekształcania zasobów przyrody – wybrane implikacje obywatelskie, in: Inżynieria Ekologiczna, 3, p. 3852.
Google Scholar
KOSTECKA J., 2015, Turystyka wiejska i możliwości wykorzystywania wermikultury dla rozszerzenia oferty turystycznej oraz propagowania zrównoważonego rozwoju,Turystyka wiejska i agroturystyka – nowe paradygmaty dla XXI w., in: Studia KPZK PAN, CLXII, p. 275-294.
Google Scholar
KOSTECKA J., 2017, Odniesienia koncepcji retardacja przekształcania zasobów przyrody do wybranych aktów prawnych w kontekście budowania zrównoważonego rozwoju i gospodarki o obiegu zamkniętym, in: Inżynieria Ekologiczna, 18, p. 1-15. DOI: https://doi.org/10.12912/23920629/79430.
Google Scholar
KOSTECKA J., GARCZYŃSKA M., PĄCZKA G., MROCZEK. J., 2011, Modelling the processes of vermicomposting in an ecological box – recognized critical points, in: Contemporary Problems of Management and Environmental Protection, no. 9, ed. Skibniewska K.A., Some aspects of environmental impact of waste dumps, Olsztyn, p. 143-156.
Google Scholar
KOSTECKA J., KOC-JURCZYK J., 2010, Odpady niebezpieczne a problem retardacji przekształcania zasobów przyrodniczych, in: Biuletyn Komitetu Przestrzennego Zagospodarowania Kraju PAN, 242, p. 168-185.
Google Scholar
KOSTECKA J., KOC-JURCZYK J., GARCZYŃSKA M., 2016, Rozważania na temat zrównoważonej gospodarki odpadami, in: Polish Journal for Sustainable Development, 20, p. 105-117.
Google Scholar
KOSTECKA J., PĄCZKA G., GARCZYŃSKA M., PODOLAK A., MAZUR-PĄCZKA A., SZURA R., 2018, Education for circular economy – earthworm ecological boxes, in press.
Google Scholar
KREMPA M., MIAZGA N., GARCZYŃSKA M., PĄCZKA G., 2018, Gospodarowanie odpadami a różnorodność biologiczna, in: Polish Journal for Sus- tainable Development, 22(1), p. 47-55. DOI: 10.15584/pjsd.2018.22.1.6.
Google Scholar
MANAIG E.M., 2016, Vermicomposting efficiency and quality of vermicompost with different bedding materials and worm food sources as substrate, in: Research Journal of Agriculture and forestry Science, 4(1), p. 1-13.
Google Scholar
MAZGAJSKI A., STĘPNIEWSKA M., 2012, Ecosystem services assessment for Poland – challenges and possible solutions, in: Ekonomia i Środowisko, 2(42), p. 54-73.
Google Scholar
MILLENIUM ECOSYSTEM ASSESMENT, 2005, Ecosystems and Human well-being, Island Press, Washington, DC, http://Millenium Ecosystem Assesment.2005 (11.02.2008).
Google Scholar
MUNICIPAL INFRASTRUCTURE, 2016a, Gospodarka odpadami komunalnymi 2016, Warsaw.
Google Scholar
MUNICIPAL INFRASTRUCTURE, 2016b, Gospodarka odpadami komunalnymi 2015, Warsaw.
Google Scholar
MUNICIPAL WASTE STATISTICS, http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Municipal _waste_statistics, (01.12.2018).
Google Scholar
NADOLSKI K., 2014, ‘Gleaners' Kitchen’ in Boston, in: FOCUS, 222, p.72-74.
Google Scholar
PAWUL M., SOBCZYK W., 2011, Edukacja ekologiczna w zakresie gospodarki odpadami jako narzędzie realizacji zrównoważonego rozwoju, in: Problemy Ekorozwoju / Problems of Sustainable Development, 6( 2), p. 147-156.
Google Scholar
PISAHEB M., KHOSRAVI T., SHARAFI K., 2013, Domestic scale vermicomposting for waste management, in: International Journal of Recycling Organic Waste, Agriculture, p. 2-4, http: www.ijowa.com/con tent/2/1/4 (1.02.2018).
Google Scholar
SELBY D., 2017, Education for Sustainable Development, Nature and Vernacular Learning, in: Center for Educational Policy Studies Journal, 7(1), p. 9-27.
Google Scholar
SELDEN P., DUPONTE M., SIPES B., DINGES K., VASUDEVAN P., 2005, Small-scale vermicomposting, in: Cooperative Extension. Home Garden, 45, p. 1-4.
Google Scholar
THE EU STRATEGY FOR SOIL PROTECTION (IP/06/1241 of 22 September 2006), http://eur-lex.europa.eu/legal-content=52006DC0231 (12.02.2018).
Google Scholar
ZALASIEWICZ J., WILLIAMS M., 2017, The Earth's technosphere shows how humans are permanently reshaping our planet, https://soundcloud.com/ university-of-leicester (10.07.2017).
Google Scholar
ZALASIEWICZ J., WILLIAMS M., WATERS C.N, 2016, Scale and diversity of the physical technosphere: A geological perspective, in: The Anthropocene Review, DOI: 10.1177/2053019616677743.
Google Scholar
Autorzy
Joanna Kosteckajkostecka@ur.edu.pl
Department of Biological Basis of Agriculture and Environmetal Education, Faculty of Biology and Agriculture, University of Rzeszów, M. Ćwiklińskiej 1A, 25-601 Rzeszów, Poland Polska
Autorzy
Mariola GarczyńskaDepartment of Biological Basis of Agriculture and Environmetal Education, Faculty of Biology and Agriculture, University of Rzeszów, M. Ćwiklińskiej 1A, 25-601 Rzeszów, Poland Polska
Autorzy
Grzegorz PączkaDepartment of Biological Basis of Agriculture and Environmetal Education, Faculty of Biology and Agriculture, University of Rzeszów, M. Ćwiklińskiej 1A, 25-601 Rzeszów, Poland Polska
Statystyki
Abstract views: 164PDF downloads: 76
Licencja
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.