Agrobioróżnorodność w logice ekorozwoju i ochronie praw człowieka w kontekście prawa międzynarodowego i Unii Europejskiej
Piotr Krajewski
The Faculty of Law and Administration, University of Warmia and Mazury in Olsztyn, 98 Warszawska Street, 10 702 Olsztyn (Polska)
Abstrakt
Początki rolnictwa uwarunkowane były m.in. bioróżnorodnością. Pojawienie się nowych, bardziej produktywnych odmian i ras wynikało z połączenia zdolności adaptacyjnych organizmów z ludzkim intelektem. Obecnie ten element dziedzictwa kulturowego wymaga szczególnej ochrony prawnej i zrównoważonego użytkowania z korzyścią dla obecnych i przyszłych pokoleń.
Słowa kluczowe:
agrobioróżnorodność, ochrona zasobów biologicznych, ekorozwój, prawa człowiekaBibliografia
Cartagena Protocol on Biosafety to the Convention on Biological Diversity (Dz. U. of 2004, No 216, item 2201).
Google Scholar
Convention on Biological Diversity (Dz. U. of 6.11.2002)
Google Scholar
International Treaty on Plant Genetic Resources for Food and Agriculture (ITPgrfa) (Dz. U. of 6.09.2006, No 159, item 1128).
Google Scholar
Nagoya Protocol on Access to Genetic Resources and the Fair and Equitable Sharing of Benefits Arising from their Utilization to the Convention on Biological Diversity.
Google Scholar
Piano Nazionale sulla Biodiversità di Interesse Agricolo, Dipartimento delle politiche di sviluppo, Direzione generale dello sviluppo rurale del Ministero delle Politiche Agricole Alimentari e Forestali, 2008.
Google Scholar
CEBULAK J, 2010, Uwarunkowania wdrażania europejskiej sieci ekologicznej Natura 2000 na Podkarpaciu, in: Człowiek a środowisko. Aspekty prawnospołeczne, Rzeszów, p. 116-127.
Google Scholar
CIRTINA D., G. GAMANECI, 2015, Study regarding the elaboration of certain management measures of the protected area Oltet Gorges, Gorj County – a premise of the sustainable development, in: Journal of Environmental Protection and Ecology, 16(2), p. 667–675.
Google Scholar
LUCCHI N., 2014. Privative intellettuali, risorse genetiche e diritti della persona, in: Il biodiritto e i suoi confini: definizioni, dialoghi, interazioni, ed. Casonato C., Università degli Studi di Trento, Quaderni della Facoltà di Giurisprudenza 2014, s. 307-330.
Google Scholar
MARFOLI L., 2012. Biodiversità: un percorso internazionale ventennale, in: Rivista Quadrimestrale di Diritto dell’Ambiente, 3, p.154-174.
Google Scholar
MARINO D., PIOTTO B. (eds), 2010. Il valore economico della biodiversità e degli ecosistemi. Economia della conservazione ex situ. Manuali e linee guida ISPRA 64/2010, p. 4.
Google Scholar
MICELI F., 2008. Di chi sono i semi delle piante coltivate. Sistemi, politiche e diritti nella gestione delle risorse genetiche vegetali, in: La biodiversità coltivata. Storie di persone, piante e agricoltura tradizionale tra Friuli e Carinzia, eds Miceli F., Constatntini E., Udine, Forum Editrice Universitaria Udinese, p. 59-76.
Google Scholar
MIKŁASZEWSKI A., 2010, Edukacja dla zrównoważonego rozwoju, in: Homo naturalis. Człowiek, przyroda, przestrzeń w myśl rozwoju zrównoważonego, ed. Masztalski R., Wrocław, p. 33-40.
Google Scholar
PINK M., 2016, The Judaeo-Christian Tradition as a Source of a Paradigm of Sustainable Development. in: Problemy Ekorozwoju/ Problems of Sustainable Development, 11(2), p. 55-66.
Google Scholar
PRIWIEZIENCEW E., E SIENIARSKA, 2013, Rola organizacji pozarządowych oraz oddolnych inicjatyw rolników w ochronie dawnych odmian i ras, in: Biologiczna różnorodność ekosystemów rolnych oraz możliwości jej ochrony w gospodarstwach ekologicznych, eds. Tyburski J., Kostrzewska M.K., Olsztyn, p. 351-368.
Google Scholar
SADOWSKI R. F., 2019, Humanistic Perspectives of Biocultural Diversity, in: Problemy Ekorozwoju/ Problems of Sustainable Development, 14 (1), p. 149-158.
Google Scholar
SALERNO R. (1996), Biodiversità e diritti di proprietà intelettuale, in: https://www.academia.edu/6718122/Accordi_internazionali_e_ambiente (12.10.2019).
Google Scholar
SENGUR S., O. ATABEYOGLU, N. ERDOGAN, U. ERDEM, 2015, Climate change and effective factors and evaluation of edremit coastal areas, in: Journal of Environmental Protection and Ecology, 16(2), p. 764-770.
Google Scholar
SKUBAŁA P., 2010, Różnorodność biologiczna w zrównoważonym świecie, in: Homo naturalis. Człowiek, przyroda, przestrzeń w myśl rozwoju zrównoważonego, ed. Masztalski R., Wrocław, p. 25-32.
Google Scholar
SZWEJKOWSKA B., E. ZĘBEK, 2016, Produkcja rolnicza a skażenia żywności. Stan i potrzeba regulacji prawnych, in: Prawo i Środowisko, 2(46), p. 115-129.
Google Scholar
ZĘBEK E., B. SZWEJKOWSKA, 2007, Rośliny genetycznie zmodyfikowane w środowisku na tle regulacji prawnych, in: Prawo i Środowisko, 1(49), p. 132-144.
Google Scholar
Autorzy
Piotr KrajewskiThe Faculty of Law and Administration, University of Warmia and Mazury in Olsztyn, 98 Warszawska Street, 10 702 Olsztyn Polska
Statystyki
Abstract views: 31PDF downloads: 14
Licencja
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.