Teoria wartości w ekonomii rozwoju zrównoważonego
Małgorzata Pink
University of Agriculture in Kraków, al. Mickiewicza 21, 31-120 Kraków, Poland (Polska)
Abstrakt
Historycznie, teoria wartości opierała się na obiektywistycznym podejściu, gdzie wartość dobra powstaje poprzez zaangażowanie prywatnych środków produkcji, ze szczególną rolą pracy lub też subiektywistycznym podejściu, gdzie wartość jest zjawiskiem o subiektywnym charakterze i zależna jest od użyteczności krańcowej podmiotu gospodarującego. Neoklasyczna rewolucja zastąpiła niejasną teorię wartości teorią ceny, rzeczywistość gospodarcza i oczekiwania konsumentów doprowadziły do sytuacji, w której obniżanie ceny dóbr kosztem środowiska, stało się powszechnie przyjętym sposobem działania. Przez długi okres teoria wartości w ekonomii nie stanowiła obszaru rozważań, zarówno w znaczeniu wartości ekonomicznej, jak i moralnej. Przyjęto, że subiektywny charakter zjawiska wartości czyni analizę wartości nieuchwytną dla narzędzi ekonomii. Jednocześnie dobra środowiskowe uznawane były za tzw. wolne, występujące w nieograniczonych ilościach. Te założenia przyczyniły się do rozwoju gospodarki będącej antytezą ekonomii rozwoju zrównoważonego, nadmiernie eksploatującej środowisko, a pośrednio również społeczeństwo. Założenia rozwoju zrównoważonego otwierają na nowo przestrzeń do interpretacji teorii wartości i implikują zmianę podejścia do elementu środowiskowego, którego nie można rozumieć już w znaczeniu dobra wolnego, i który narzuca obiektywne rozumienie wartości, która w procesie produkcji może zostać zachowana lub utracona.
Słowa kluczowe:
teoria wartości, rozwój zrównoważony, wartość, cenaBibliografia
ANGUELOVSKI I., 2015, Healthy Food Stores, Greenlining and Food Gentrification: Contesting New Forms of Privilege, Displacement and Locally Unwanted Land Uses in Racially Mixed Neighbourhoods, in: International Journal on Urban and Regional Research, 39(6).
DOI: https://doi.org/10.1111/1468-2427.12299
Google Scholar
AYERS C.E., 1944, The theory of Economic Progress, University of North Carolina Press, Chapel Hill.
Google Scholar
BEAGAN B., POWER E. M., CHAPMAN G. E., 2015, Eating isn’t just swallowing food: Food practices in the context of social class trajectory, in: Canadian Food Studies / La Revue Canadienne des Études sur l’Alimentation, 2(1).
DOI: https://doi.org/10.15353/cfs-rcea.v2i1.50
Google Scholar
BURKHALTER H., 2017, It’s the 21st century. Yet slavery is alive and well, in: The Washington Post, 27.06.2017, https://www.washingtonpost.com/news/democracy-post/wp/2017/06/27/its-the-21st-centuryyet-slavery-is-alive-and-well/?noredirect=on&utm_term=.69942728598b (18.02.2019).
Google Scholar
COMTE-SPONVILLE A., 2012, Czy kapitalizm jest moralny? (Is Capitalism Moral?), Wydawnictwo Czarna Owca, Warsaw.
Google Scholar
DOPFER K., 1976, Introduction: Towards a New Paradigm, Economy in the Future, Macmillian Publishers Limited, London.
DOI: https://doi.org/10.1007/978-1-349-15675-7_1
Google Scholar
EUROPEAN PARLIAMENT, 2018, Respect for the fundamental rights in the European Union, Fact
Google Scholar
Sheets on the European Union, Unit for Coordination of Editorial and Communication Activities.
Google Scholar
FAOSTAT, http://www.fao.org/faostat/en/ (20.08.2018).
Google Scholar
FILEK J., 2017, Kłopot z wartościami, (The Problem with Values), in: Zarządzanie Publiczne (Public Governance). Wartości – normy – dobra (Values – norms – goods), Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, Cracow, 1(39).
DOI: https://doi.org/10.15678/ZP.2017.39.1.01
Google Scholar
GIZA W., 2016, O ewolucji ekonomicznej teorii wartości (About the evolution of the economic theory of value), in: Studia Ekonomiczne. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach, 259.
Google Scholar
GUTHMAN J., 2003, Fast food/organic food: Reflexive tastes and the making of 'yuppie chow', in: Social and Culture Geography, 4(1).
DOI: https://doi.org/10.1080/1464936032000049306
Google Scholar
HAUSNER J., 2017, Wartości, normy, dobra, in: Zarządzanie Publiczne (Public Governance). Wartości – normy – dobra, (Values – norms – goods), Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, Cracow, 1(39).
DOI: https://doi.org/10.15678/ZP.2017.39.1.12
Google Scholar
KPMG, 2012, Expect Unexpected: Building business value in a changing world, Part 2, https://home.kpmg.com/content/dam/kpmg/pdf/2012/08/buildingbusiness-value-part-2.pdf.
Google Scholar
MARX K., 1976, Capital: A Critique of Political Economy, Volume 1, Harmondsworth, Penguin Books.
Google Scholar
MENGER C., 2013, Zasady ekonomii (Priciples of Economics), Fijor Publishing, Warsaw.
Google Scholar
MULIA P., BEHURA A.K., KAR S., 2016, Categorical Imperative in Defense of Strong Sustainability, in: Problemy Ekorozwoju/ Problems of Sustainable Development, 11(2).
Google Scholar
NITZAN J., BICHLER S., 2009, Capital as a Power: A Study of Order and Creorder, Routledge, London & New York.
DOI: https://doi.org/10.4324/9780203876329
Google Scholar
ODUM H., 1995, Environmental Accounting: Emergy and Environmental Decision Making, Wiley.
Google Scholar
OXFAM REPORT, 2019, Public Good or Private Wealth?, Oxfam, Oxford, UK.
Google Scholar
PETTY, Sir W., 1899, Treatise of Taxes and Contributions, The Economic Writings of Sir William Petty, ed. Hull C.H., Cambridge: Cambridge University Press.
Google Scholar
PIGOU A. C., 1912, Wealth and Welfare, Macmillian, London.
Google Scholar
PRETTY J., 2007, Reality Checques, in: Agriculture and Environment, vol. II, Earthscan.
Google Scholar
RICARDO D., 1913, Zasady Polityki Ekonomicznej i Podatkowania (The Principles of Political Economy and Taxation), Biblioteka Wyższej Szkoły Handlowej, Nakład Gebethnera i Wolfa, Cracow.
Google Scholar
RICARDO D., 1951, On the Principles of Political Economy and Taxation, ed. by Sraffa, P. with the collaboration of Dobb M., The Works and Correspondence of David Ricardo, vol. I, Cambridge University Press, Cambridge.
Google Scholar
ROY A., BRAATHEN A.N., 2017, The Rising Cost of Ambient Air Pollution thus far in the 21st Century: Results from BRIICS and the OECD Countries, in: OECD Environment Working Papers, 124, OECD Publishing, Paris.
Google Scholar
SAY J-B., 1960, Traktat o ekonomii politycznej (A Treatise on Political Economy), Państwowe Wydawnictwo Naukowe, Warsaw.
Google Scholar
SERAGELDIN I., 2009/2010, Water Wars? A Talk with Ismail Serageldin, in: World Policy Journal, 26(4), Duke University Press, p. 25-31.
DOI: https://doi.org/10.1162/wopj.2010.26.4.25
Google Scholar
SMITH A., 1937, The Wealth of Nations, The Modern Library, New York.
Google Scholar
STEFFEN W. et al., 2015, Planetary boundaries: Guiding human development on a changing planet, in: Science, 347(6223).
DOI: https://doi.org/10.1126/science.1259855
Google Scholar
STRÓŻEWSKI W., 1981, Istnienie i wartość (Existence and Value), Wydawnictwo Znak, Cracow.
Google Scholar
TRUCOST PLC, 2013, Natural Capital at Risk: The Top 100 Externalities of Business.
Google Scholar
WCED (World Commission on Environment and Development), 1987, Our Common Future, Oxford University Press, Oxford.
Google Scholar
WEIZSÄCKER E.U., WIJKMAN A., 2018, Come On! Capitalism, Short-termism, Population and the Destruction of the Planet, A Report to the Club of Rome, Springer Nature, New York.
DOI: https://doi.org/10.1007/978-1-4939-7419-1
Google Scholar
WILKINSON R., PICKETT K., 2011, Duch równości. Tam gdzie panuje równość nawet bogatszym żyje się lepiej, (The Spirit Level), Wydawnictwo Czarna Owca, Warsaw.
Google Scholar
ŻYLICZ T., 2017, Wartość ekonomiczna przyrody (Economic value of nature), in: Zarządzanie Publiczne (Public Governance). Wartości – normy – dobra (Values – norms – goods), Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, Cracow, 1(39).
DOI: https://doi.org/10.15678/ZP.2017.39.1.10
Google Scholar
Autorzy
Małgorzata PinkUniversity of Agriculture in Kraków, al. Mickiewicza 21, 31-120 Kraków, Poland Polska
Statystyki
Abstract views: 36PDF downloads: 19
Licencja
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.