Związek pomiędzy ekspansją ekologicznych gruntów rolnych a emisją gazów cieplarnianych w Europie w kontekście wdrażania Celów zrównoważonego rozwoju
##plugins.themes.bootstrap3.article.sidebar##
Open full text
Numer Tom 20 Nr 1 (2025)
-
Czasopismo Problemy Ekorozwoju/ Problems of Sustainable Development jako polska platforma dla międzynarodowego interdyscyplinarnego dyskursu naukowego
Artur Pawłowski1-5
-
Od etyki środowiskowej do etyki zrównoważonego rozwoju
Hong Du6-14
-
Rola chrześcijaństwa w przebudzeniu ekologicznym: podstawy zrównoważonego zachowania chrześcijan wobec przyrody
Ryszard Sadowski15-24
-
Gandhijska interpretacja Bhagavad Gity: rozwiązanie dla zrównoważonego życia
Namarta Sharma25-33
-
Nowe podejście do wartości – ważny warunek rozwoju zrównoważonej gospodarki
Eva Pechociakova Svitacova34-42
-
Ocena realizacji zrównoważonego rozwoju i alternatywnych koncepcji w grupie krajów rozwiniętych w Europie
Magdaléna Drastichová, Peter Filzmoser43-73
-
Resilencja po COVID-19: globalny przegląd strategii odbudowy i ich wpływu na sektory demograficzne i gospodarcze
Jhoana Romero, Monica Mesa, Cesar Minoli, Juan Aristizabal74-95
-
Nierówności cyfrowe i rozwój zrównoważony
Paweł Rydzewski96-108
-
Handel cyfrowy i regionalna odporność gospodarcza: studium przypadku z Chin
Paijie Wan, Feng He109-128
-
Badanie związku między globalizacją a zrównoważonością migracji w krajach OECD
Mehmet Şükrü Nar, Mehmet Nar129-142
-
Oszacowanie roli globalizacji, rozwoju technologicznego i poziomu konsumpcji gospodarstw domowych na ślad ekologiczny w krajach Grupy Wyszehradzkiej
Orhan Cengiz, Fatma İdil Baktemur, Meltem Canoglu143-158
-
Związek pomiędzy ekspansją ekologicznych gruntów rolnych a emisją gazów cieplarnianych w Europie w kontekście wdrażania Celów zrównoważonego rozwoju
Serhii Kozlovskyi, Ivan Zayukov, Volodymyr Kozlovskyi, Oleksandr Tregubov, Sviatoslav Storchak, Viktor Mishchenko, Ruslan Lavrov159-173
-
Czasoprzestrzenny rozkład wpływu zmian klimatycznych i działalności człowieka na NDVI w Chinach
Shuyi Dong, Wen Zhuang, Shuting Zhang, Shanshan Xie174-189
-
Jak niepewność polityki gospodarczej i monetarnej wpływa na przewidywalność polityki klimatycznej w Stanach Zjednoczonych?
Ahmet Tayfur Akcan, Muhammad Shahbaz, Cuneyt Kılıç, Hasan Kazak190-207
-
Ramy modelowania dekarbonizacji gospodarki w oparciu o innowacje energetyczne w kontekście Przemysłu 5.0 i zrównoważonego rozwoju: perspektywa międzynarodowa
Maryna Kravchenko, Kateryna Kopishynska, Olena Trofymenko, Ivan Pyshnograiev, Kateryna Boiarynova207-220
-
Ocena poziomu bezpieczeństwa energetycznego Chin: dowody z metody wagowej entropii TOPSIS
Li Pan221-235
-
Zrównoważony rozwój w kontekście energii geotermalnej: przykład Niemiec, Włoch, Turcji, Islandii i Francji
Ignas Mikalauskas, Gabija Stanislovaitytė236-244
-
Wpływ zmian klimatycznych na wzmocnienie pozycji politycznej kobiet: perspektywa zrównoważonego rozwoju
Chun-Ling Ding, Yan Ma, Guo-Hua Ni, Chun-Ping Chang245-260
-
Przywództwo kobiet wsparciem dla zrównoważonego rozwoju: etyka opieki w czasie transformacji
Purnima Lenka, Diptiranjan Khatua261-270
-
Makroekonomiczne i instytucjonalne czynniki determinujące zagraniczne inwestycje bezpośrednie w krajach SAARC
Jai Kumar, Chen Xi, Joti Kumari, Jinyan Huang271-287
-
Wzrost gospodarczy i zrównoważony rozwój w Azji: rola instytucji politycznych i zasobów naturalnych
Li Guo, Romanus Osabohien, Armand Fréjuis Akpa Akpa, Mamdouh Abdulaziz Saleh Al-Faryan288-309
-
Wpływ wielowymiarowej odległości na współpracę finansową: studium przypadku Chin i krajów sąsiednich
Fuchang Li, Han Wang, Xiaohui Hu, Wenli Ding310-328
Archiwum
-
Tom 20 Nr 2
2025-09-16 20
-
Tom 20 Nr 1
2025-01-10 22
-
Tom 19 Nr 2
2024-07-01 23
-
Tom 19 Nr 1
2024-01-08 27
-
Tom 18 Nr 2
2023-07-10 25
-
Tom 18 Nr 1
2023-01-01 25
-
Tom 17 Nr 2
2022-07-04 26
-
Tom 17 Nr 1
2022-01-03 28
-
Tom 16 Nr 2
2021-07-01 26
-
Tom 16 Nr 1
2021-01-04 24
##plugins.themes.bootstrap3.article.main##
DOI
Authors
Abstrakt
Społeczność globalna dąży do osiągnięcia ambitnych Celów Zrównoważonego Rozwoju. Istotnym aspektem realizacji Celów jest wprowadzenie produkcji ekologicznej w rolnictwie. Przyczyni się to między innymi do zerowego głodu (Cel 2); zapewnienia ludzkości alternatywnych źródeł energii (Cel 7); opracowania innowacyjnych rozwiązań (Cel 9); motywacji ludności do odpowiedzialnej konsumpcji, w tym żywności (Cel 12); walki ze zmianą klimatu (Cel 13); oraz zachowania ekosystemów zarówno na lądzie, jak i pod wodą (Cele 14-15). Ważnym obszarem realizacji wszystkich siedemnastu celów jest wprowadzenie produkcji ekologicznej w rolnictwie. Przyczyni się to do zapewnienia ludności żywności; poprawy zdrowia publicznego; przezwyciężenie problemów związanych z głodem, ubóstwem, złym stanem zdrowia, ograniczoną ilością czystej wody pitnej, niedoborami energii, wyczerpywaniem się zasobów naturalnych, zmianami klimatu i zanieczyszczeniem ekosystemów wodnych i lądowych. Kraje UE-27 muszą zredukować emisję gazów cieplarnianych do zera do 2050 r., co jest dodatkowym wyzwaniem. Z tego powodu w artykule postawiono hipotezę, że ekspansja ekologicznych gruntów rolnych potencjalnie doprowadzi do wzrostu emisji gazów cieplarnianych. W związku z tym celem artykułu jest przeprowadzenie badań empirycznych nad wpływem ekspansji ekologicznych gruntów rolnych na wzrost emisji gazów cieplarnianych w UE. Analiza korelacji i regresji oparta na wykorzystaniu dostępnych statystyk Eurostatu za okres 2014–2021 dla wybranych poszczególnych krajów europejskich wykazała, że większość krajów europejskich wykazuje wysoki stopień korelacji. Zgodnie z danymi ze wszystkich państw członkowskich UE (27) związek ten jest silny i wprost proporcjonalny. Stwierdzono, że wraz ze wzrostem powierzchni ekologicznych gruntów rolnych o 1% w UE27 emisja gazów cieplarnianych wzrośnie o 0,00000025 tys. ton. Obliczenia wykazały, że ceteris paribus emisja gazów cieplarnianych pod wpływem ekspansji ekologicznych gruntów rolnych może wzrosnąć o 62,4%. Wśród badanych krajów europejskich podobne tendencje obserwuje się w Danii, Niemczech, Estonii, Hiszpanii, Holandii, Portugalii, Rumunii, Finlandii, Szwajcarii i Wielkiej Brytanii. Tymczasem na Litwie i w Holandii zależność jest odwrotnie proporcjonalna. Słabą korelację, o czym świadczy obliczony współczynnik korelacji, obserwuje się w takich krajach europejskich jak Bułgaria (0,05); Polska (0,02); Słowacja (0,05). Aby wdrożyć Cele Zrównoważonego Rozwoju, zaleca się podjęcie działań mających na celu zmianę kultury konsumpcji żywności; efektywniejsze wykorzystanie technologii, metod, sprzętu, maszyn i mechanizmów rolniczych; racjonalne wykorzystanie odpadów.
Słowa kluczowe:
Bibliografia
1. AVASILOAIEI D., CALARA M., BREZEANU P., GRUDA N., BREZEANU C., 2023, The Evaluation of Carbon Farming Strategies in Organic Vegetable Cultivation, Agronomy 13(9): 2406, https://doi.org/10.3390/agronomy13092406. DOI: https://doi.org/10.3390/agronomy13092406
2. ADEWALE C., HIGGINS S., GRANATSTEIN D., STÖCKLE C.O., CARLSON B.R., ZAHER U.E., CARPENTER-BOGGS L., 2016, Identifying Hotspots in the Carbon Footprint of a Small Scale Organic Vegetable Farm, Agricultural Systems 149: 112-121, https://doi.org/10.1016/j.agsy.2016.09.004. DOI: https://doi.org/10.1016/j.agsy.2016.09.004
3. ARCIPOWSKA A., MANGAN E., WAITE R., 2019, 5 Questions About Agricultural Emissions, Answered, https://www.wri.org/insights/5-questions-about-agricultural-emissions-answered.
4. BASNET S., WOOD A., ROOS E., JANSSON T., 2023, Organic agriculture in a low-emission world: exploring combined measures to deliver sustainable food system in Sweden, Renewable Agriculture and Food Systems 18(6517): 1-19, https://doi.org/10.1017/S1742170510000116. DOI: https://doi.org/10.1007/s11625-022-01279-9
5. BERSANI C., OUAMMI A., SACILE R., ZERO E., 2020, Model predictive control of smart greenhouses as the path towards near zero energy consumption, Energies 13(14): 3647, https://doi.org/10.3390/en13143647. DOI: https://doi.org/10.3390/en13143647
6. BHAVSAR A., HINGAR D., OSTWAL S., THAKKAR I., JADEJA S., SHAH M, 2023, The Current Scope and Stand of Carbon Capture Storage and Utilization, Case Studies in Chemical and Environmental Engineering 8: 100368, https://doi.org/10.1016/j.cscee.2023.100368. DOI: https://doi.org/10.1016/j.cscee.2023.100368
7. BOS J.F., DE HAAN J., SUKKEL W., SCHILS R.L., 2014, Energy Use and Greenhouse Gas Emissions in Organic and Conventional Farming Systems in the Netherlands, NJAS Wageningen Journal of Life Sciences 68: 61-70, https://doi.org/10.1016/j.njas.2013.12.003. DOI: https://doi.org/10.1016/j.njas.2013.12.003
8. CHATAUT G., BHATTA B., JOSHI D., SUBEDI K., KAFLE K.,2023, Greenhouse gases emission from agricultural soil: A review, Journal of Agriculture and Food Research 11: 100533, https://doi.org/10.1016/j.jafr.2023.100533. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jafr.2023.100533
9. CHATTERJEE S., SIMONOFF. S., 2013, Handbook of Regression Analysis Copyright, https://onlinelibrary.wiley.com/doi/book/10.1002/9781118532843/. DOI: https://doi.org/10.1002/9781118532843
10. CHIRIACÒ M. V., GROSSI G., CASTALDI S., VALENTINI R., 2017, The contribution to climate change of the organic versus conventional wheat farming: a case study on the carbon footprint of whole meal bread production in Italy, Journal of Cleaner Production 153: 309-319, https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2017.03.111. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2017.03.111
11. COOPER J., BUTLER G., 2011, Life cycle analysis of greenhouse gas emissions from organic and conventional food production systems, which and without bio-energy options, NJAS Wageningen Journal of Life Sciences 3-4(58): 185-192, http://dx.doi.org/10.1016/j.njas.2011.05.002. DOI: https://doi.org/10.1016/j.njas.2011.05.002
12. D’ODORICO P., RULLI M.C., DELL’ANGELO J., DAVIS K.F., 2017, New Frontiers of Land and Water Commodification: Socio-environmental Controversies of Large-scale Land Acquisitions, Land Degradation Development 28: 2234-2244, https://doi.org/10.1002/ldr.2750. DOI: https://doi.org/10.1002/ldr.2750
13. EUROSTAT, 2022, Greenhouse gas emissions by source sector, https://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/view/ENV_AIR_GGE/default/table?lang=en.
14. EUROSTAT, 2022, Organic crop area by agricultural production methods and crops, https://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/view/ORG_CROPAR/default/table.
15. FILIPOVIĆ S., LIOR N., RADOVANOVIĆ M., 2022, The Green Deal Just Transition and Sustainable Development Goals Nexus, Renewable and Sustainable Energy Reviews 168: 112759, https://doi.org/10.1016/j.rser.2022.112759. DOI: https://doi.org/10.1016/j.rser.2022.112759
16. FRITSCHE U.R., EBERLE U., WIEGMANN K., SCHMIDT K., 2007, Treibhausgasemissionen Durch Erzeugung Und Verarbeitung von Lebensmitteln, Arbeitspapier, Öko-Institut eV Darmstadt: Darmstadt, Germany, https://www.oeko.de/oekodoc/328/2007-011-de.pdf.
17. GOŁASA P., WYSOKIŃSKI M., BIEŃKOWSKA-GOŁASA W., GRADZIUK P., GOLONKO M., GRADZIUK B., SIEDLECKA A., GROMADA A., 2021, Sources of greenhouse gas emissions in agriculture, with particular emphasis on emissions from energy used, Energies 14(3): 3784, https://doi.org/10.3390/en14133784. DOI: https://doi.org/10.3390/en14133784
18. GOMIERO T., PAOLETTI M.G., PIMENTEL D., 2008, Energy and Environmental Issues in Organic and Conventional Agriculture, Critical Reviews in Plant Sciences 27: 239-254, https://doi.org/10.1080/07352680802225456. DOI: https://doi.org/10.1080/07352680802225456
19. GOMIERO T., PIMENTEL D., PAOLETTI M.G., 2011, Environmental Impact of Different Agricultural Management Practices: Conventional vs. Organic Agriculture, Critical Reviews in Plant Sciences 30: 95-124, https://doi.org/10.1080/07352689.2011.554355. DOI: https://doi.org/10.1080/07352689.2011.554355
20. HARTMANN J., WEST A.J., RENFORTH P., KÖHLER P., DE LA ROCHA C.L., WOLF-GLADROW D.A., DÜRR H.H., SCHEFFRAN J., 2013, Enhanced Chemical Weathering as a Geoengineering Strategy to Reduce Atmospheric Carbon Dioxide, Supply Nutrients, and Mitigate Ocean Acidification, Reviews of Geophysics 51: 13-149, https://doi.org/10.1002/rog.20004. DOI: https://doi.org/10.1002/rog.20004
21. JEBARI A., PEREYRA-GODAY F., KUMAR A., COLLINS A., RIVERO M., MCAULIFFE G., 2024, Feasibility of mitigation measures for agricultural greenhouse gas emissions in the UK. A systematic review, Agronomy for Sustainable Development 2:(44), https://link.springer.com/article/10.1007/s13593-023-00938-0. DOI: https://doi.org/10.1007/s13593-023-00938-0
22. KHUDOYBERDIEV A., ULLAH I., KIM D., 2021, Optimization-assisted water supplement mechanism with energy efficiency in IoT based greenhouse, Journal of Intelligent Fuzzy Systems 40: 10163-10182, https://doi.org/10.3233/JIFS-200618. DOI: https://doi.org/10.3233/JIFS-200618
23. KOZIUK V., HAYDA Y., DLUHOPOLSKYI O., KOZLOVSKYI, S., 2020, Ecological performance: ethnic fragmentation versus governance quality and sustainable development, Problemy Ekorozwoju/ Problems of Sustainable Development 15(1): 53-64. DOI: https://doi.org/10.35784/pe.2020.1.06
24. KOZLOVSKYI S. V., 2010, Economic policy as a basic element for the mechanism of managing development factors in contemporary economic system, Actual Problems of Economics 1(103): 13-20.
25. KOZLOVSKYI S., GRYNYUK R., BALTREMUS O., IVASHCHENKO A., 2017, The methods of state regulation of sustainable development of agrarian sector in Ukraine, Problems and Perspectives in Managemen, 15(2-2): 332-343. DOI: https://doi.org/10.21511/ppm.15(2-2).2017.03
26. KOZLOVSKYI S., GRYNYUK R., BAIDALA V., BURDIAK V., BAKUN Y., 2019, Economic security management of Ukraine in conditions of European integration, Montenegrin Journal of Economics 15(3): 137-153. DOI: https://doi.org/10.14254/1800-5845/2019.15-3.10
27. KOZLOVSKYI S. V. GERASYMENKO Y. V. KOZLOVSKYI V. O., 2010, Conceptual grounds for construction of support system for investment decision-making within agroindustrial complex of Ukraine, Actual Problems of Economics 5(107): 263-275.
28. KÜSTERMANN B.; HÜLSBERGEN K.-J., 2008, Emission of Climate-Relevant Gases in Organic and Conventional Cropping Systems, Proceedings of the 16th IFOAM Organic World Congress, Modena, Italy, 16-20 June 2008, https://www.ishs.org/symposium/108.
29. MATTILA T., HAGELBERG E., SÖDERLUND S., JOONA J., 2022, How Farmers Approach Soil Carbon Sequestration? Lessons Learned from 105 Carbon-Farming Plans, Soil and Tillage Research 215: 105204, https://doi.org/10.1016/j.still.2021.105204. DOI: https://doi.org/10.1016/j.still.2021.105204
30. MARAVEAS C., KARAVAS C-S., LOUKATOS D., BARTZANAS T., ARVANITIS K., SYMEONAKI E., 2023, Agricultural Greenhouses: Resource Management Technologies and Perspectives for Zero Greenhouse Gas Emissions, Agriculture 13(7): 1464, https://doi.org/10.3390/agriculture13071464. DOI: https://doi.org/10.3390/agriculture13071464
31. MCLEOD E., CHMURA G.L., BOUILLON S., SALM R., BJÖRK M., DUARTE C.M., LOVELOCK C.E., SCHLESINGER W.H., SILLIMAN B.R., 2011, A Blueprint for Blue Carbon: Toward an Improved Understanding of the Role of Vegetated Coastal Habitats in Sequestering CO2, Frontiers in ecology and the Environment 9: 552-560, https://doi.org/10.1890/110004. DOI: https://doi.org/10.1890/110004
32. NATURE & MORE, 2024, Sustainable Development Goals and the link to organic, https://www.natureandmore.com/en/sustainable-development-goals-and-the-link-to-organic.
33. ONDRASEK G., HORVATINEC J., KOVAČIĆ M.B., RELJIĆ M., VINCEKOVIĆ M., RATHOD S., BANDUMULA N., DHARAVATH R.; RASHID M.I., PANFILOVA O., 2023, Land Resources in Organic Agriculture: Trends and Challenges in the Twenty-First Century from Global to Croatian Contexts, Agronomy 13(6): 1544, https://doi.org/10.3390/agronomy13061544. DOI: https://doi.org/10.3390/agronomy13061544
34. OMOTOSO A., OMOTAVO A., 2024, The interplay between agriculture, greenhouse gases, and climate change in Sub-Saharan Africa, Regional Environments Change 1, https://link.springer.com/article/10.1007/s10113-023-02159-3. DOI: https://doi.org/10.1007/s10113-023-02159-3
35. PAUSTIAN K., LARSON E., KENT J., MARX E., SWAN A., 2019, Soil C Sequestration as a Biological Negative Emission Strategy, Frontiers in Climate, 1, https://collaborate.princeton.edu/en/publications/soil-c-sequestration-as-a-biological-negative-emission-strategy. DOI: https://doi.org/10.3389/fclim.2019.00008
36. POPULATION MATTERS, 2022, Our population has become so large that the Earth cannot cope, https://populationmatters.org/the-facts/?gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMI3MSut4TYhgMVFEGRBR0EXwVZEAAYASAAEgIfwvD_BwE.
37. RAHMANN G., REZA ARDAKANI M., BÀRBERI P., BOEHM H., CANALI S., CHANDER M., DAVID W., DENGEL L., ERISMAN J.W., GALVIS-MARTINEZ A.C., 2017, Organic Agriculture 3.0. Is Innovation with Research, Organic Agriculture 7: 169-197, https://link.springer.com/article/10.1007/s13165-016-0171-5. DOI: https://doi.org/10.1007/s13165-016-0171-5
38. RITCHIE H., ROSADO, P., ROSER, M., 2022, How much, and what types of food, do countries produce across the world?, Agricultural Production, https://ourworldindata.org/agricultural-production.
39. STATISTA, 2024, Distribution of greenhouse gas emissions worldwide in 2020, by sector, 2024, https://www.statista.com/statistics/241756/proportion-of-energy-in-global-greenhouse-gas-emissions/.
40. SSSU (State Statistics Service of Ukraine, 2021, National accounts. Gross domestic product in actual prices, https://www.ukrstat.gov.ua/.
41. SELVAN T., PANMEI L., MURASING K., GULERIA V., RAMESH K., BHARDWAJ D., THAKUR C., KUMAR D., SHARMA P., UMEDSINH R., KAYALVIZHI D., DESHMUKH H., 2023, Circular economy in agriculture: unleashing the potential of integrated organic farming for food security and sustainable development, Agroecology and Ecosystem Services 7, https://doi.org/10.3389/fsufs.2023.1170380. DOI: https://doi.org/10.3389/fsufs.2023.1170380
42. SMITH P., POWLSON D.S., SMITH J.U., FALLOON P., COLEMAN K., 2000, Meeting Europe’s Climate Change Commitments: Quantitative Estimates of the Potential for Carbon Mitigation by Agriculture, Global Change. Biology 6: 525-539, https://doi.org/10.1046/j.1365-2486.2000.00331.x. DOI: https://doi.org/10.1046/j.1365-2486.2000.00331.x
43. SMITH L.G., KIRK G.J., JONES P.J., WILLIAMS A.G, 2019, The Greenhouse Gas Impacts of Converting Food Production in England and Wales to Organic Methods, Nature Communications 10: 4641, https://www.nature.com/articles/s41467-019-12622-7. DOI: https://doi.org/10.1038/s41467-019-12622-7
44. SQUALLI J., ADAMKIEWICZ G., 2018, Organic farming and greenhouse gas emissions: A longitudinal U.S. state-Level study, Journal of Cleaner Production 192(10): 30-42, https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2018.04.160. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2018.04.160
45. SCIALABBA N.E.-H., MÜLLER-LINDENLAUF M., 2010, Organic Agriculture and Climate Change, Renewable Agriculture and Food Systems 25: 158-169. DOI: https://doi.org/10.1017/S1742170510000116
46. TSCHARNTKE T., GRASS I., WANGER T.C., WESTPHAL C., BATÁRY P., 2021, Beyond Organic Farming – Harnessing Biodiversity – Friendly Landscapes, Trends in Ecology & Evolution 36: 919-930, https://doi.org/10.1016/j.tree.2021.06.010. DOI: https://doi.org/10.1016/j.tree.2021.06.010
47. THE GUARDIAN, 2022, How has the world’s population grown since 1950?, https://www.theguardian.com/global-development/ng-interactive/2022/nov/14/how-has-the-worlds-population-grown-since-1950#:~:text=The%20world's%20population%20grew%20from,at%20about%2010.4%20billion%20people.
48. UNDP (United Nations Development Programme), 2024, What are the Sustainable Development Goals?, https://www.undp.org/africa/waca/i-am-sahel?gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMI0L6n9J7VigMVEw-iAx3TLgG9EAAYASAAEgK_VfD_BwE.
49. U.S. DEPARTMENT OF AGRICULTURE, 2020, A Look at Agricultural Productivity Growth in the United States, 1948-2017, https://www.usda.gov/media/blog/2020/03/05/look-agricultural-productivity-growth-united-states-1948-2017.
50. VAN DER WERF H.M., KNUDSEN M.T., CEDERBERG C., 2020, Towards Better Representation of Organic Agriculture in Life Cycle Assessment, Nature Sustainability 3: 419-425, https://www.nature.com/articles/s41893-020-0489-6. DOI: https://doi.org/10.1038/s41893-020-0489-6
51. VERSCHUUREN J. Achieving Agricultural Greenhouse Gas Emission Reductions in the EU Post-2030: What Options Do We Have, 2022, Review of European, Comparative & International Environmental Law 31: 246-257, https://doi.org/10.1111/reel.12448. DOI: https://doi.org/10.1111/reel.12448
52. WOOD R., LENZEN M., DEY C., LUNDIE S. A., 2006, Comparative Study of Some Environmental Impacts of Conventional and Organic Farming in Australia, Agricultural Systems 89: 324=348, https://doi.org/10.1016/j.agsy.2005.09.007. DOI: https://doi.org/10.1016/j.agsy.2005.09.007
53. ZAMAN M., KLEINEIDAM K., BAKKEN L., BERENDT J., BRACKEN C., CAI Z., CHANG S., CLOUGH T., AWAR, K., DING W., DORSCH P., MARTINS M., ECKHARDT C., FIEDLER S., FROSCH T., GOOPY J., GORRES C., GUPTA A., HENJES S., MULLER C., 2021, Measuring emission of agricultural greenhouse gases and developing mitigation options using nuclear and related techniques, Applications of Nuclear Techniques for GHGs, https://library.oapen.org/handle/20.500.12657/46805.
54. ZHOU M., ZHU B., WANG S., ZHU X., VEREECKEN H., BRUGGEMANN N., 2017, Stimulation of N2O emission by manure application to agricultural soils may largely offset carbon benefits: a global metaanalysis, Global Change Biology 23(10), https://doi.org/10.1111/gcb.13648. DOI: https://doi.org/10.1111/gcb.13648
55. ZHOU J., LI B., XIA L., FAN C., XIONG Z., 2019, Organic-substitute strategies reduced carbon and reactive nitrogen footprints and gained net ecosystem economic benefit for intensive vegetable production, Journal of Cleaner Production 225: 984-994, https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2019.03.191. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2019.03.191
56. ZIKELI S., REMBIAŁKOWSKA E., ZAŁECKA A., BADOWSKI M., 2013, Organic Farming and Organic Food Quality: Prospects and Limitations, Issues in Agroecology 85: 164, https://doi.org/10.1007/978-94-007-7454-4_3. DOI: https://doi.org/10.1007/978-94-007-7454-4_3
57. ZOOMERS A., VAN NOORLOOS F., OTSUKI K., STEEL G., VAN WESTEN G., 2017, The Rush for Land in an Urbanizing World: From Land Grabbing toward Developing Safe, Resilient, and Sustainable Cities and Landscapes, World Development 92: 242-252, https://doi.org/10.1016/j.worlddev.2016.11.016. DOI: https://doi.org/10.1016/j.worlddev.2016.11.016
##plugins.themes.bootstrap3.article.details##
Abstract views: 440

