OCENA CHARAKTERYSTYKI ENERGETYCZNEJ PROCESU SUSZENIA PODCZERWIENI NASION RZEPAKU I SOJI PRZY UŻYCIU WIRNIKA WIBRACYJNEGO
Igor Palamarchuk
National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine (Ukraina)
Vladyslav Palamarchuk
Vinnytsia Institute of Trade and Economics of State University of Trade and Economics (Ukraina)
Marija Zheplinska
jeplinska@ukr.netNational University of Life and Environmental Sciences of Ukraine (Ukraina)
https://orcid.org/0000-0002-7286-3003
Abstrakt
Opracowana suszarka cieplna z metodą fali wibracyjnej generującej oscylacje pozwala uświadomić sobie pozytywne cechy kształtu przepływu organizacji przetwarzającej, poziom wpływu dużych obciążeń termicznych na wierzchnią warstwę produktów, wysoką szybkość usuwania wilgoci w głąb produktu w warunkach zapewniających jego stan upłynniony. W takich warunkach realizowane jest energooszczędne i równomierne przetwarzanie masy wsadu technologicznego. Rozluźnienie masy wyrobów pod wpływem oznak zmiennych obciążeń w celu zmniejszenia tarcia wewnętrznego i lepkości w środowisku technologicznym, co pozwala maksymalizować współczynniki przenikania ciepła. Realizacja procesu mieszania sypkich cząstek produktów podczas ich transportu w obszarze roboczym za pomocą wibratora falowego zapewnia ciągłą odnowę warstwy wierzchniej, równomierną obróbkę cieplną warstwa po warstwie, co eliminuje jej przegrzanie i wystarczająco efektywne nasycenie energią pod wpływem działanie wysokoenergetycznego promieniowania podczerwonego. Metoda wibracyjno-falowa tworzenia warstwy fluidalnej pozwala w pewien sposób złagodzić oddziaływanie kontaktowe z promieniami podczerwonymi. W opracowanej suszarce termoradiacyjnej wibracyjnej wibracje nie tylko zmniejszają siły tarcia wewnętrznego podczas transportu, ale także tworzą falę dynamiczną, która zapewnia wymuszony ruch materiału wzdłuż elastycznego korpusu nośnego w warunkach ciągłej wymiany warstw produktu podczas ich mieszania. Na podstawie wyników badań stwierdzono, że najskuteczniejsze były prędkości przesuwania produktu w zakresie od 0,15 do 0,3 cm/s, racjonalne wartości mocy promieniowania podczerwonego wynosiły 400–500 W, a właściwa celowe było obciążenie przenośnika taśmowego do 3,5 kg/m2.
Słowa kluczowe:
potencjał energetyczny promieniowania podczerwonego, suszarka termoradiacyjna, siła napędowa, nasycenie energetyczne masy produktu, sterownik fali wibracyjnej, fala biegnącaBibliografia
Afzal T.M., Abe T., Hikida Y.: Energy and quality aspects during combined FIR convection drying of barley. Food Eng. 42, 1999, 177–182.
Google Scholar
Bahlul N. et al.: Coupling of Microwave Radiations to Convective Drying for Improving Fruit Quality. 21st International Drying Symposium, 2018, 699.
Google Scholar
Bandura V., Zozuliak I., Palamarchuk V.: Description of heat exchange in the similarity theory of vibrating drying process of sunflower. Ukrainian Journal of Food Science 2(2), 2014, 305–311.
Google Scholar
Bandura V., Palamarchuk V.: Development of constructive and technological measures to increase the efficiency of infrared drying of energy-rich vegetable raw materials. IV International Scientific and Practical Conference "Land of Ukraine – the potential of economic and environmental security of the state", Vinnytsia, 2014, 24–27.
Google Scholar
Bandura V., Tsurkan O., Palamarchuk V.: Experimental study of the technological parameters of the process of infrared drying of the technological parameters of the process of infrared drying of the moving layer of the raw material of oilseed crops. MOTROL. Commission of Motorization and Energetics in Agriculture 17(4), 2015, 211–214.
Google Scholar
Bezbakh, I., Bakhmutyan, N.: Research on the process of drying fruits and berries in a suspended layer. Scientific works of ONAKHT, Odesa 28(2), 2006, 112–116.
Google Scholar
Burdo O. H.: Energy monitoring of food production. Polygraph, Odessa 2008.
Google Scholar
Derevenko V.: The main technological regularities of heat treatment of oily material for oil extraction. The Russian School of Problems of Science and Technology dedicated to the 80th anniversary of the birth of Academician V. P. Makeeva, Miass, 2004, 144–146.
Google Scholar
Didur V., Tkachenkom O.: Justification of the modes of drying sunflower seeds of higher reproductions in a fluidized bed. Pr. TDATA 25, 2005.
Google Scholar
Drukovany M. et al.: Improvement of thermal technology in the production of oil and biodiesel fuel: monograph. Vinnytsia 2014.
Google Scholar
Jayas D. S., Ghosh P. K.: Preserving quality during grain drying and techniques for measuring grain quality. Department of Biosystems Engineering, E2-376 Engineering and Information Technology Complex, University of Manitoba 2006, 969–980.
Google Scholar
Kotov B. I., Kyfyak V. V.: Identification of dynamic modes of heating and drying of grain products by IR radiation. Scientific Bulletin of the National University of Bioresources and Nature Management of Ukraine. Series: Technology and energy of agricultural industry 194(2), 2014, 165–170.
Google Scholar
Palamarchuk I. et al.: Physical-mathematical modeling of the process of infrared drying of rape with vibration transport of products. Mechatronic Systems 1, 2021, 243–253 [https://doi.org/10.1201/9781003224136-21].
Google Scholar
Palamarchuk I. et al.: An analysis of power and energy parameters of the conveyor infrared dryer of oil-containing raw materials. Informatyka, Automatyka, Pomiary w Gospodarce i Ochronie Srodowiska – IAPGOS 13(2), 2023, 10–14 [https://doi.org/10.35784/iapgos.3487].
Google Scholar
Palamarchuk I., Bandura V., Palamarchuk V.: Justification of the structural and technological scheme of the conveyor vibrating dryer. Vibrations in engineering and technologies 2(66), 2012, 116–125.
Google Scholar
Palamarchuk, I., Bandura, V., Palamarchuk, V.: Analysis of the dynamics of a vibrating conveyor technological system with kinematic combined vibration excitation. MOTROL. Commission of Motorization and Energetics in Agriculture 4(15), 2013, 314–323.
Google Scholar
Palamarchuk I., Bandura V., Palamarchuk V.: Vibrating conveyor dryer with infrared emitters: patent of Ukraine No. 87767; statement 28.02.2013; published 25.02.2014, Bull. No. 4, 4.
Google Scholar
Palamarchuk I., Bandura V., Palamarchuk V.: Selection of the type of mechanical drive for a conveyor vibrating dryer with flexible working and transporting bodies. Materials of the IV international scientific and practical conference "Innovative energy technologies", Odesa, 2016, 27–30.
Google Scholar
Palamarchuk I., Tsurkan O., Palamarchuk V.: Justification of the structural and technological scheme of the infrared vibrating conveyor dryer for post-harvest processing of loose agricultural products. Collection of scientific works of the Vinnytsia National Agrarian University. Series: Technical sciences 1(89), 2015, 117–123.
Google Scholar
Snezhkin Yu. F.: Ways of intensification of drying processes. Industrial heat engineering 31(7), 2009, 89–90.
Google Scholar
Sorochinsky V. F.: Efficiency of grain drying on grain dryers of various types. Bread products 3(4), 2009, 42–43.
Google Scholar
Sorochinsky V. F.: Estimation of the homogeneity of the fluidized bed of grain by changes in the local heat flux density on the vertical surface of the heat exchange. SETT-2002, 2, 72–75.
Google Scholar
Vasyliv V. et al.: Method of Electrohydraulic Activation of Water-Lime Suspension in Sugar Production. Tonkonogyi V. et al. (eds): Advanced Manufacturing Processes III. InterPartner 2021. 2022.
Google Scholar
Wei Q. et al.: Effects of Different Combined Drying Methods on Drying Uniformity and Quality of Dried Taro Slices. Drying Technology 37(3), 2019, 322–330 [https://doi.org/10.1080/07373937.2018.1445639].
Google Scholar
Zheplinska M., Mushtruk M., Salavor O.: Cavitational Impact on Electrical Conductivity in the Beet Processing Industry. Tonkonogyi V. et al. (eds) Advanced Manufacturing Processes II. InterPartner 2020. 2021.
Google Scholar
Zheplinska M. et al.: Exploration of drying process of beets. Journal of Hygienic Engineering and Design 42, 2023, 315–320.
Google Scholar
Autorzy
Igor PalamarchukNational University of Life and Environmental Sciences of Ukraine Ukraina
Autorzy
Vladyslav PalamarchukVinnytsia Institute of Trade and Economics of State University of Trade and Economics Ukraina
Autorzy
Marija Zheplinskajeplinska@ukr.net
National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine Ukraina
https://orcid.org/0000-0002-7286-3003
Statystyki
Abstract views: 95PDF downloads: 78
Inne teksty tego samego autora
- Igor Palamarchuk, Vladyslav Palamarchuk, Vadim Paziuk, Ruslan Hulevych, Aliya Kalizhanova, Magzhan Sarsembayev, ANALIZA MOCY I PARAMETRÓW ENERGETYCZNYCH PRZENOŚNIKOWEJ, DZIAŁAJĄCEJ NA PODCZERWIEŃ SUSZARNI SUROWCÓW ZAWIERAJĄCYCH OLEJ , Informatyka, Automatyka, Pomiary w Gospodarce i Ochronie Środowiska: Tom 13 Nr 2 (2023)