Rozważając powiązanie pomiędzy wszystkożerstwem, hodowlą zwierząt i zrównoważonym rozwojem: spostrzeżenia wynikające z etyki opieki
Upamita Mukherjee
upamita.mukherjee@iitg.ac.inIndian Institute of Technology, Department of Humanities and Social Sciences, Guwahati (Indie)
https://orcid.org/0009-0005-4571-7608
Prabhu Venkataraman
Indian Institute of Technology, Department of Humanities and Social Sciences, Guwahati (Indie)
https://orcid.org/0000-0003-1080-0792
Abstrakt
Etyka opieki odgrywa znaczącą rolę w filozoficznych badaniach nad zrównoważonym rozwojem. Niniejszy artykuł jest próbą zrozumienia zawiłego związku pomiędzy etyką opieki a wszystkożerstwem, szczególnie w kontekście zrównoważonego rozwoju, hodowli zwierząt i holistycznego dobrostanu. Etyka opieki kładzie nacisk na empatię, relacje i odpowiedzialność, zasadniczo stosowane w interakcjach człowieka z innymi ludźmi, zwierzętami i środowiskiem. Wszystkożerstwo oznacza spożywanie zarówno żywności pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Przeglądanie wszystkich tych koncepcji przez pryzmat zrównoważonego rozwoju obejmuje rozważenie wpływu wyborów konsumpcyjnych na rolnictwo, zasoby i koszty środowiskowe. Zrównoważony rozwój samoopieki obejmuje ocenę osobistych wyborów dotyczących zdrowia, dobrego samopoczucia i szerszego systemu ekologicznego. Badając wszystkożerstwo i etykę opieki w kontekście tych dwóch wymiarów zrównoważonego rozwoju, w artykule proponuje się ostatecznie wgląd w złożone wzajemne oddziaływanie pomiędzy wartościami moralnymi, nawykami konsumpcyjnymi oraz długoterminowym dobrostanem jednostek i planety.
Instytucje finansujące
Słowa kluczowe:
etyka opieki, wszystkożerność, empatia, holistyczne dobre samopoczucie, zrównoważonośćBibliografia
ABBATE C., 2019, Save the meat for the cats: Why it is wrong to eat roadkill, Journal of Agricultural and Environmental Ethics, 32(1): 165-182.
DOI: https://doi.org/10.1007/s10806-019-09763-6
Google Scholar
BAINES S., POWERS J., BROWN W. J., 2007, How does the health and well-being of young Australian vegetarian and semi-vegetarian women compare with non-vegetarians?, Public Health Nutrition, 10 (5): 436-442.
DOI: https://doi.org/10.1017/S1368980007217938
Google Scholar
CHAMANARA S., GOLDSTEIN B., NEWALL J P., 2021, Where’s the beef? Costco’s meat supply chain and environ-mental justice in California, J. Clean. Product, 278(3): 123744.
DOI: https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2020.123744
Google Scholar
COFNAS N., 2019, Is vegetarianism healthy for children?, Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 59 (13): 2052-2060.
DOI: https://doi.org/10.1080/10408398.2018.1437024
Google Scholar
CRAIG W. J., 2010, Nutrition concerns and health effects of vegetarian diets, Nutrition in Clinical Practice, 25(6): 613-620.
DOI: https://doi.org/10.1177/0884533610385707
Google Scholar
DEPARTMENT OF ANIMAL HUSBANDRY AND DAIRYING, 2023, Animal husbandry statistics INDIA, https://dahd.nic.in/schemes/programmes/animal-husbandry-statistics (6.07.2023).
Google Scholar
DOBRESEK U., WY G., ADKINS J., ALTMEYER S., KROUT K., CARL J., ARCHER E., 2021, Meat and Mental Health: a systematic review of meat abstention and depression, anxiety, and related phenomena, Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 61(4): 622-635.
DOI: https://doi.org/10.1080/10408398.2020.1741505
Google Scholar
ERNSTOFF A., TU Q., FAIST M., DEL DUCE A., MANDELBAUM S., DETTLING J., 2019, Comparing the envi-ronmental impacts of meatless and meat-containing meals in the United States, Sustainability, 11(22): 6235.
DOI: https://doi.org/10.3390/su11226235
Google Scholar
FISCHER B., 2016, Bugging the strict vegan, Journal of Agricultural and Environmental Ethics, 29 (2): 255-263.
DOI: https://doi.org/10.1007/s10806-015-9599-y
Google Scholar
GILLIGAN C., 1982, In a Different Voice, Harvard University Press.
Google Scholar
GONZALES J., 2019, As pesticide approvals soar, Brazil’s tapirs, bees, and other wildlife suffer, Mongabay, https://news.mongabay.com/2019/12/as-pesticide-approvals-soar-brazils-tapirs-bees-other-wildlifesuffer/ (06.11.2022).
Google Scholar
GULLONE E., 2017, Why Eating Animals Is Not Good for Us, Journal of Animal Ethics, 7(1): 31-62.
DOI: https://doi.org/10.5406/janimalethics.7.1.0031
Google Scholar
HIBBELN J. R., NORTHSTONE K., EVANS J., GOLDING J., 2018, Vegetarian diets and depressive symptoms among men, Journal of Affective Disorders, 225(1): 13-17.
DOI: https://doi.org/10.1016/j.jad.2017.07.051
Google Scholar
HAMILTON C., 2010, Requiem for a species, Earthscan, New York.
DOI: https://doi.org/10.4324/9781849774970
Google Scholar
HERRING J., 2019, Ethics of Care and the Public Good of Abortion, University of Oxford Human Rights Hub Journal, 1: 1-24.
Google Scholar
IGUACEL I., MIGUEL-BERGES M L., GOMEZ-BRUTON A., MORENO L. A., JULIAN C., 2019, Veganism, vege-tarianism, bone mineral density, and fracture risk: A systematic review and meta-analysis, Nutrition Reviews, 77 (1): 1-18.
DOI: https://doi.org/10.1093/nutrit/nuy045
Google Scholar
KASSER T., RYAN R. M., COUCHMAN C E., SHELDON K. M., 2004, Materialistic values: their causes and conse-quences, Psychology and consumer culture: The struggle for a good life in a materialistic world, American Psychological Association, Washington DC: 11-28.
DOI: https://doi.org/10.1037/10658-002
Google Scholar
LEROY F., SMITH N., ADESOGAN A T., BEAL T., IANNOTTI L., MOUGHAN P. J., MANN N., 2023, The role of meat in the human diet: evolutionary aspects and nutritional value, Animal Frontiers, 13(2): 11-18.
DOI: https://doi.org/10.1093/af/vfac093
Google Scholar
PARK S., 2017, Vegetarianism vs. Moral Omnivorism, Human Affairs, 27 (3): 289-300.
DOI: https://doi.org/10.1515/humaff-2017-0024
Google Scholar
ROSENFELD D. L., 2018, The psychology of vegetarianism: Recent advances and future directions, Appetite, 131(1): 125-138.
DOI: https://doi.org/10.1016/j.appet.2018.09.011
Google Scholar
TRONTO J., 1993, Moral Boundaries, Routledge, New York.
Google Scholar
UNITED NATIONS, 2017, The sustainable development goals report 2017, https://doi.org/10.29171/azu_acku_pamphlet_k3240_s878_2016/.
Google Scholar
Autorzy
Upamita Mukherjeeupamita.mukherjee@iitg.ac.in
Indian Institute of Technology, Department of Humanities and Social Sciences, Guwahati Indie
https://orcid.org/0009-0005-4571-7608
Autorzy
Prabhu VenkataramanIndian Institute of Technology, Department of Humanities and Social Sciences, Guwahati Indie
https://orcid.org/0000-0003-1080-0792
Statystyki
Abstract views: 165PDF downloads: 351