IDENTYFIKACJA BAKTERII W WIDMIE BLISKIEJ PODCZERWIENI

Pavel Krepelka

xkrepe01@stud.feec.vutbr.cz
Brno University of Technology, Department of Theoretical and Experimental Electrical Engineering (Czechy)

Fernando Pérez-Rodríguez


Universidad de Córdoba, Departamento de Bromatología y Tecnología de los Alimentos (Hiszpania)

Karel Bartusek


Academy of Sciences of the Czech Republic, Institute of Scientific Instruments (Czechy)

Abstrakt

Identyfikacja mikroorganizmów, głównie identyfikacja bakterii i wykrywanie patogenów jest niezwykle istotnym zagadnieniem w wielu dziedzinach mikrobiologii takich jak: diagnozowanie infekcji czy ochrona żywności. W tym artykule dokonano identyfikacji filtracji z pomocą bliskiej podczerwieni (długość fali od 900 nm do 2500 nm). Sprawdzono różne techniki klasyfikacji (CVA, ANN …). Osiągnięto 100% dokładność na ograniczonej liczbie próbek. Spektroskopia bliskiej podczerwieni (NIR) wydaje się być właściwą metodą do szybkiej identyfikacji bakterii. Metoda ta może być użyta do zabezpieczania żywności, w mikrobiologii, w walce przeciw bio-terroryzmowi, a także w badaniach środowiska.


Słowa kluczowe:

obrazowanie w podczerwieni, spektroskopia, komórki, absorpcja, spektroskopia bliskiej podczerwieni

Alexandrakis D., Downey G., Scannell A. G. M.: Detection and identification of bacteria in an isolated system with near-infrared spectroscopy and multivariate analysis, Journal of agricultural and food chemistry, Vol. 56 (10), pp. 3431-3437.
  Google Scholar

Burns, D.A., Ciurczak, E.W.: Handbook of near-infrared analysis, Third Edition, CRC Press, 2008.
  Google Scholar

Cámara-Martos F., Zurera-Cosano G., Moreno-Rojas R., García-Gimeno R.M., Pérez-Rodríguez F.: Identification and Quantification of Lactic Acid Bacteria in a Water-Based Matrix with Near-Infrared Spectroscopy and Multivariate Regression Modeling, Food Analytical Methods, Vol. 5 (1), pp. 19-28.
  Google Scholar

Krepelka, P.: Identification of bacteria strains via advanced methods for the statistical processing of near- infrared spectra, Proceedings of PIERS 2013, Stockholm, 2013.
  Google Scholar

Naes T., Isakson T., Fearn T., Davies. T.: A user-friendly guide to multivariate calibration and classification, NIR Publications, Chichester, 2003, DOI: 10.1002/cem.815
  Google Scholar

Rodriguez-Saona L.E., Khambaty F.M., Fry F.S., Calvey E.M.: Rapid detection and identification of bacterial strains by Fourier transform near-infrared spectroscopy. J Agric Food Chem. 2001, Vol 49(2), pp. 574-9.
  Google Scholar

Siesler H. W., Ozaki Y., Kawata S., Heise H. M.: Near-infrared spectroscopy. Principles, instruments, applications, Wiley-VCH, Weinheim, 2002.
  Google Scholar

Stuard, B.: Infrared spectroscopy: fundamentals and application, Ants wiley, 2004.
  Google Scholar

Thennadil S. N., Martens H., Kohler A.: Physics-Based Multiplicative Scatter Correction Approaches for Improving the Performance of Calibration Models, Appl. Spectrosc., 2006, Vol. 60, pp. 315-321.
  Google Scholar


Opublikowane
2014-09-26

Cited By / Share

Krepelka, P., Pérez-Rodríguez, F., & Bartusek, K. (2014). IDENTYFIKACJA BAKTERII W WIDMIE BLISKIEJ PODCZERWIENI. Informatyka, Automatyka, Pomiary W Gospodarce I Ochronie Środowiska, 4(3), 58–60. https://doi.org/10.5604/20830157.1121369

Autorzy

Pavel Krepelka 
xkrepe01@stud.feec.vutbr.cz
Brno University of Technology, Department of Theoretical and Experimental Electrical Engineering Czechy

Autorzy

Fernando Pérez-Rodríguez 

Universidad de Córdoba, Departamento de Bromatología y Tecnología de los Alimentos Hiszpania

Autorzy

Karel Bartusek 

Academy of Sciences of the Czech Republic, Institute of Scientific Instruments Czechy

Statystyki

Abstract views: 253
PDF downloads: 81