IDENTYFIKACJA BAKTERII W WIDMIE BLISKIEJ PODCZERWIENI
Pavel Krepelka
xkrepe01@stud.feec.vutbr.czBrno University of Technology, Department of Theoretical and Experimental Electrical Engineering (Czechy)
Fernando Pérez-Rodríguez
Universidad de Córdoba, Departamento de Bromatología y Tecnología de los Alimentos (Hiszpania)
Karel Bartusek
Academy of Sciences of the Czech Republic, Institute of Scientific Instruments (Czechy)
Abstrakt
Identyfikacja mikroorganizmów, głównie identyfikacja bakterii i wykrywanie patogenów jest niezwykle istotnym zagadnieniem w wielu dziedzinach mikrobiologii takich jak: diagnozowanie infekcji czy ochrona żywności. W tym artykule dokonano identyfikacji filtracji z pomocą bliskiej podczerwieni (długość fali od 900 nm do 2500 nm). Sprawdzono różne techniki klasyfikacji (CVA, ANN …). Osiągnięto 100% dokładność na ograniczonej liczbie próbek. Spektroskopia bliskiej podczerwieni (NIR) wydaje się być właściwą metodą do szybkiej identyfikacji bakterii. Metoda ta może być użyta do zabezpieczania żywności, w mikrobiologii, w walce przeciw bio-terroryzmowi, a także w badaniach środowiska.
Słowa kluczowe:
obrazowanie w podczerwieni, spektroskopia, komórki, absorpcja, spektroskopia bliskiej podczerwieniBibliografia
Alexandrakis D., Downey G., Scannell A. G. M.: Detection and identification of bacteria in an isolated system with near-infrared spectroscopy and multivariate analysis, Journal of agricultural and food chemistry, Vol. 56 (10), pp. 3431-3437.
Google Scholar
Burns, D.A., Ciurczak, E.W.: Handbook of near-infrared analysis, Third Edition, CRC Press, 2008.
Google Scholar
Cámara-Martos F., Zurera-Cosano G., Moreno-Rojas R., García-Gimeno R.M., Pérez-Rodríguez F.: Identification and Quantification of Lactic Acid Bacteria in a Water-Based Matrix with Near-Infrared Spectroscopy and Multivariate Regression Modeling, Food Analytical Methods, Vol. 5 (1), pp. 19-28.
Google Scholar
Krepelka, P.: Identification of bacteria strains via advanced methods for the statistical processing of near- infrared spectra, Proceedings of PIERS 2013, Stockholm, 2013.
Google Scholar
Naes T., Isakson T., Fearn T., Davies. T.: A user-friendly guide to multivariate calibration and classification, NIR Publications, Chichester, 2003, DOI: 10.1002/cem.815
Google Scholar
Rodriguez-Saona L.E., Khambaty F.M., Fry F.S., Calvey E.M.: Rapid detection and identification of bacterial strains by Fourier transform near-infrared spectroscopy. J Agric Food Chem. 2001, Vol 49(2), pp. 574-9.
Google Scholar
Siesler H. W., Ozaki Y., Kawata S., Heise H. M.: Near-infrared spectroscopy. Principles, instruments, applications, Wiley-VCH, Weinheim, 2002.
Google Scholar
Stuard, B.: Infrared spectroscopy: fundamentals and application, Ants wiley, 2004.
Google Scholar
Thennadil S. N., Martens H., Kohler A.: Physics-Based Multiplicative Scatter Correction Approaches for Improving the Performance of Calibration Models, Appl. Spectrosc., 2006, Vol. 60, pp. 315-321.
Google Scholar
Autorzy
Pavel Krepelkaxkrepe01@stud.feec.vutbr.cz
Brno University of Technology, Department of Theoretical and Experimental Electrical Engineering Czechy
Autorzy
Fernando Pérez-RodríguezUniversidad de Córdoba, Departamento de Bromatología y Tecnología de los Alimentos Hiszpania
Autorzy
Karel BartusekAcademy of Sciences of the Czech Republic, Institute of Scientific Instruments Czechy
Statystyki
Abstract views: 261PDF downloads: 85
Licencja
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.
Inne teksty tego samego autora
- Pavel Fiala, Karel Bartušek, Jarmila Dědková, Premysl Dohnal, ANALIZA POLA EMG W MIKRO/NANOSKOPOWYCH MODALECH MATERII , Informatyka, Automatyka, Pomiary w Gospodarce i Ochronie Środowiska: Tom 9 Nr 1 (2019)
- Eliška Hutová, Petr Marcoň, Karel Bartušek, WPŁYW WYSOKIEGO NAPIĘCIA NA ROZWÓJ TKANKI ROŚLINNEJ , Informatyka, Automatyka, Pomiary w Gospodarce i Ochronie Środowiska: Tom 5 Nr 4 (2015)