Publikowanie artykułów jest możliwe po podpisaniu zgody na przeniesienie licencji na czasopismo.
Właściwe przechowywanie, pozwalające na zachowanie wartości odżywczych, walorów smakowych i estetycznego wyglądu produktów, możliwe jest jedynie w specjalnie do tego celu przygotowanych i wyposażonych obiektach. Szczególnie ważny jest mikroklimat wytworzony i utrzymywany w pomieszczeniach składowych (odpowiedni poziom temperatury, wilgotności względnej i cyrkulacji powietrza) także odpowiedni skład gazowy atmosfery. Przeprowadzona analiza ciągu technologicznego procesu przechowywania wyjaśnia w jaki sposób i jakimi środkami technicznymi powinna być realizowana produkcja w obiekcie przechowalniczym. W procesie sporządzania dokumentacji projektowej obiektu przechowalniczego, technologia pełni rolę wiodącą w stosunku do innych rozwiązywanych zagadnień. Z niej bowiem wynikają wnioski i wymagania, jakie powinny zostać spełnione by budynek technicznie i funkcjonalnie był przystosowany do przechowywania owoców, warzyw lub ziemniaków. Na ostateczne rozwiązanie technologicznego ciągu przechowywania wpływ wywiera zakres wstępnej i końcowej obróbki surowca. W obiektach przechowalniczych zauważa się wyraźne uzależnienie formy architektonicznej, rozwiązań konstrukcyjno-materiałowych i instalacyjnych od realizowanych w obiekcie procesów technologicznych.
] Adamicki F. Zanim dotrą do konsumenta. Owoce Warzywa Kwiaty. 1997. 14.
Google Scholar
Adamicki F. Optymalne warunki przechowywania warzyw. Owoce Warzywa Kwiaty. 1994. 19.
Google Scholar
Adamicki F. Przechowywanie warzyw w pomieszczeniach. Owoce Warzywa Kwiaty. 1994. 22.
Google Scholar
Adamicki F. Przechowalnie czy chłodnie. Owoce Warzywa Kwiaty. 1997, 17-18.
Google Scholar
Adamicki F. Jak uniknąć nadmiernych strat w czasie przechowywania. Owoce Warzywa Kwiaty 1994. 19.
Google Scholar
Ben J. Co się dzieje z jabłkami w czasie przechowywania. Sad Nowoczesny 1997. 8.
Google Scholar
Chądzyński A. Algorytm projektowania przechowalni i chłodni. Niepublikowana praca doktorska. Wydział Architektury PWr. 2000.
Google Scholar
Chądzyński A., Piróg M. Przegroda budowlana do przechowywania owoców, warzyw i ziemniaków. Materiały konferencyjne IV Ogólnopolskiej Konferencji Naukowo-Technicznej. Problemy Projektowe w Kontekście Nowych Technologii Budowlanych. Kraków 2001.
Google Scholar
Gruda Z., Postolski J. Zamrażanie żywności. WNT. Warszawa 1999.
Google Scholar
Grzybek A., Niczyporuk Z. Przechowywanie owoców i warzyw, poradnik. IBMER, Warszawa 1995.
Google Scholar
Lange E. Ostrowski W. Przechowalnictwo owoców. PWRiL, Warszawa 1992.
Google Scholar
Lange E. Tendencje w przechowalnictwie owoców. Owoce Warzywa Kwiaty. 1994. 16.
Google Scholar
Mordasewicz J. Zasady projektowania przechowalni ziemniaków. BISPROL, Warszawa 1988.
Google Scholar
Mordasewicz J. Budynki do przechowywania ziemniaków. BISPROL, Warszawa 1989.
Google Scholar
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.
Publikowanie artykułów jest możliwe po podpisaniu zgody na przeniesienie licencji na czasopismo.