Prosumpcja jako czynnik zrównoważonego rozwoju

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Michał Czuba

phdmczuba@o2.pl

Abstrakt

Artykuł porusza zagadnienie prosumpcji jako coraz powszechniejszego wzorca zachowań konsumenckich prowadzących do uniezależnienia się lub znacznego ograniczenia korzystania z niektórych rodzajów usług i produktów na zasadach rynkowych. Wskazano uwarunkowania proekologiczne tej grupy zachowań konsumpcyjnych oraz ich znaczenie dla praktycznego zrealizowania koncepcji zrównoważoneo rozwoju. Dokonano przeglądu dotychczasowych podejść dotyczących prosumpcji i zrównoważonego rozwoju. Uwzględniając obecny stan wiedzy zaproponowano koncepcję produktu prosumenckiego, który można traktować jako zaangażowanie się obywateli  w potencjalne sfery działań prosumenckich  służących osiągnięciu zrównoważonego rozwoju oraz dających korzyści materialne i pozamatierialne osobom zaangażowanym w jego powstawanie. W artykule zwrócono  także uwagę na kluczowe dziedziny prosumpcji mające wpływ na stan środowiska naturalnego oraz wskazano potencjalne kierunki działań, które powinni podjąć decydenci państwowi oraz organizacje pozarządowe dla rozwoju aktywności prosumenckiej.

Słowa kluczowe:

prosumpcja, prosument, usługi komunalne, zrównoważony rozwój

Bibliografia

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Czuba, M. (2017). Prosumpcja jako czynnik zrównoważonego rozwoju. Problemy Ekorozwoju , 12(1), 55–61. Pobrano z https://ph.pollub.pl/index.php/preko/article/view/4997

##plugins.generic.usageStats.downloads##

##plugins.generic.usageStats.noStats##