Udział Stanisława Tomkowicza w restauracji kolegiaty Bożego Ciała w Bieczu

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

DOI

Jacek Czubiński

jacek.czubinski@wp.pl

Abstrakt

Kolegiacki kościół parafialny w Bieczu jest wybitnym przykładem architektury gotyckiej. W drugiej połowie XIX wieku przeprowadzono w nim prace restauracyjne, które w latach 1887−1895 nadzorował konserwator wiedeńskiej Centralnej Komisji Stanisław Tomkowicz. Praca prezentuje jego udział w konserwacji świątyni. Autorem projektu konserwatorskiego był Sławomir Odrzywolski. Przedstawiono wpływ Tomkowicza na decyzje projektowe oraz na zakres i sposób prowadzonych prac. Podjęto próbę określenia metody konserwatorskiej w relacji do panujących wtedy tendencji w ochronie zabytków, odejścia od tendencji restauracji stylowej na korzyść ścisłej konserwacji.

Słowa kluczowe:

konserwacja zabytków, kolegiata w Bieczu, Sławomir Odrzywolski, Stanisław Tomkowicz, Stanisław Wyspiański

Bibliografia

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Czubiński, J. (2017). Udział Stanisława Tomkowicza w restauracji kolegiaty Bożego Ciała w Bieczu. Teka Komisji Architektury, Urbanistyki I Studiów Krajobrazowych, 13(3), 78–85. https://doi.org/10.35784/teka.1716

##plugins.generic.usageStats.downloads##

##plugins.generic.usageStats.noStats##