ANALIZA MOCY I PARAMETRÓW ENERGETYCZNYCH PRZENOŚNIKOWEJ, DZIAŁAJĄCEJ NA PODCZERWIEŃ SUSZARNI SUROWCÓW ZAWIERAJĄCYCH OLEJ

Igor Palamarchuk

vibroprocessing@gmail.com
National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine, Kyiv, Ukraine (Ukraina)
http://orcid.org/0000-0002-0441-6586

Vladyslav Palamarchuk


Vinnytsia Institute of Trade and Economics of State University of Trade and Economics, Vinnytsia, Ukraine (Ukraina)
http://orcid.org/0000-0002-7478-9521

Vadim Paziuk


Vinnytsia Institute of Trade and Economics of State University of Trade and Economics, Vinnytsia, Ukraine (Ukraina)
http://orcid.org/0000-0002-4955-1941

Ruslan Hulevych


Vinnytsia National Technical University, Vinnytsia, Ukraine (Ukraina)
http://orcid.org/0000-0003-1359-4146

Aliya Kalizhanova


University of Power Engineering, Almaty, Kazakhstan (Kazachstan)
http://orcid.org/0000-0002-5979-9756

Magzhan Sarsembayev


Al-Farabi Kazakh National University Almaty, Kazakhstan (Kazachstan)
http://orcid.org/0000-0003-2139-2456

Abstrakt

Suszenie podczerwienią produktów rolnych luzem staje się coraz bardziej powszechne w przemyśle przetwórczym i spożywczym ze względu na energooszczędność, kompaktowość urządzeń technologicznych i łatwość obsługi. Celem prezentowanych badań jest określenie wpływu parametrów technologicznych procesu suszenia podczerwienią ruchomej warstwy surowców zawierających olej. W celu rozwiązania problemów opracowano eksperymentalny model suszarki z przenośnikiem wibracyjnym oraz zestaw urządzeń pomiarowych. Naukową nowością pracy jest potwierdzenie, że w warunkach skraplania wibracyjnego warstwy produktów powstają unikalne warunki do ciągłego odnawiania powierzchni wymiany ciepła, a tym samym niwelowania negatywnego wpływu promieniowania cieplnego na produkty, możliwość przesuwania warstwy produktu wzdłuż strefy roboczej, Zmniejszenie sił tarcia wewnętrznego w masie technologicznej, co prowadzi do zmniejszenia zużycia energii w procesie. Zdefiniowano prawa dotyczące wpływu liczby bloków termoradiacyjnych, obciążenia elastycznej taśmy przenośnika falowego, prędkości przesuwania produktu na taśmie na dynamikę suszenia soi i rzepaku w podczerwieni. Praktyczną wartością pracy było uzasadnienie trybów pracy suszenia termoradiacyjnego za pomocą instalacji przenośnika wibracyjno-falowego w oparciu o oszczędność energii oddziaływania technologicznego, wysoką intensyfikację procesu i minimalizację negatywnego wpływu na właściwości przetwarzanych produktów.


Słowa kluczowe:

suszenie termiczne, suszarka przenośnikowa na podczerwień, surowce zawierające olej, złoże wibrofluidyzowane, parametry energii i mocy, oscylacje o niskiej częstotliwości

Abbaspour-Gilandeh Y. et al.: Evaluation of the Changes in Thermal, Qualitative and Antioxidant Properties of Terebinth (Pistacia atlantica) Fruit under Different Drying Methods. Agronomy 10, 2020, 20–24.
DOI: https://doi.org/10.3390/agronomy10091378   Google Scholar

Bandura V. et al.: Investigation of properties of sunflower and rapeseed oils obtained by the soxhlet and microwave extraction methods. Agraarteadus 33(1), 2022, 48–58.
  Google Scholar

Bandura V. et al.: Case study: Dynamics of sunflower seed movement in the vibrating tray of the infrared dryer and its influence on the drying process. Agraarteadus 32(2), 2021, 204–213.
  Google Scholar

Basok B. I. et al.: Radiative-Convective Heat Exchange of a Building with the Environment on Exposure to Solar Radiation. Journal of Engineering Physics and Thermophysics 93(1), 2020, 45–53.
DOI: https://doi.org/10.1007/s10891-020-02089-5   Google Scholar

Bahlul N. et al.: Coupling of Microwave Radiations to Convective Drying for Improving Fruit Quality. IDS'2018: 21st International Drying Symposium, 2018, 699.
DOI: https://doi.org/10.4995/IDS2018.2018.7794   Google Scholar

Bezbah, I. et al.: Designing the structure and determining the mode characteristics of the grain dryer based on thermosiphons – Eastern-European Journal of Enterprise Technologies 2(8-116), 2022, 54–61.
DOI: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2022.253977   Google Scholar

Burdo O. G. et al.: Energetics and Kinetics of Plant Raw Material Dehydration Processes – Energetică și cinetică a proceselor de dezhidratare a proceselor de dezhidratare a materiei prime vegetale. Problems of the Regional Energetics 2, 2022, 111–129.
DOI: https://doi.org/10.52254/1857-0070.2022.3-55.9   Google Scholar

Burdo O. et al.: Studying the operation of innovative equipment for thermomechanical treatment and dehydration of food raw materials. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies 5(11-101), 2019, 24–32.
DOI: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2019.178937   Google Scholar

De Faria R. Q., dos Santos A. R. P., Gariepy Y., da Silva E. A. A., Sartori M. M. P., Raghavan V.: Optimization of the Process of Drying of Corn Seeds with the Use of Microwaves – Drying Technology 38( 5-6)/2019, 676–684.
DOI: https://doi.org/10.1080/07373937.2019.1686009   Google Scholar

Horuz E. et al.: Effects of Hybrid (Microwave-Convectional) and Convectional Drying on Drying Kinetics, Total Phenolics, Antioxidant Capacity, Vitamin C, Color and Rehydration Capacity of Sour Cherries. Food Chemistry 230, 2017, 295–305.
DOI: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2017.03.046   Google Scholar

Kuznietsova I. et al.: Application of the differential scanning calorimetry method in the study of the tomato fruits drying process. Agraarteadus 31(2), 2020, 173–180.
  Google Scholar

Liu H. et al.: Microwave Drying Characteristics and Drying Quality Analysis of Corn in China. Processes 9(9), 2021.
DOI: https://doi.org/10.3390/pr9091511   Google Scholar

Palamarchuk I. et al.: The intensification of dehydration process of pectin-containing raw materials. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences 16, 2022, 15–26.
DOI: https://doi.org/10.5219/1711   Google Scholar

Palamarchuk I. et al.: Analysis of main process characteristics of infrared drying in the moving layer of grain produce. Modern Development Paths of Agricultural Production: Trends and Innovations. Part 1 – Springer International Publishing 1, 2019, 317–322
DOI: https://doi.org/10.1007/978-3-030-14918-5_33   Google Scholar

Palamarchuk I. et al.: Optimization of the Parameters 2 for the Process of Grain Cooling. Modern Development Paths of Agricultural Production: Trends and Innovations. Part 2. Springer International Publishing 2, 2019, 981– 988
  Google Scholar

Paziuk V. et al.: Special aspects of soybean drying with high seedling vigor. UPB Scientific Bulletin, Series D. Mechanical Engineering 83(2), 2021, 327–336.
  Google Scholar

Petrova Z. A., Slobodyanyuk E. S.: Energy-Efficient Modes of Drying of Colloidal Capillary-Porous Materials. Journal of Engineering Physics and Thermophysics 92(5), 2019, 1231–1238.
DOI: https://doi.org/10.1007/s10891-019-02038-x   Google Scholar

Polishchuk L., Bilyy O., Kharchenko Y.: Prediction of the propagation of crack-like defects in profile elements of the boom of stack discharge conveyor. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies 6(1), 2016, 44–52
DOI: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2016.85502   Google Scholar

Qu F. et al.: Effect of Different Drying Methods on the Sensory Quality and Chemical Components of Black Tea. Lebensmittel-Wissenschaft + Technologie 99, 2019, 112–118.
DOI: https://doi.org/10.1016/j.lwt.2018.09.036   Google Scholar

Semko T., Palamarchuk, V., Sukhenko, V. Application of ultra-high-temperature processing of raw milk to improve cheese quality. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences 13(1), 2019, 840–845.
DOI: https://doi.org/10.5219/1186   Google Scholar

Snezhkin Y. F., Shapar R. A., Gusarova E. V.: Theoretical and Experimental Studies of Convective Dehydration of Spicy-Aromatic Raw Materials. Journal of Engineering Physics and Thermophysics 95(6), 2022, 1366–1373.
DOI: https://doi.org/10.1007/s10891-022-02605-9   Google Scholar

Snezhkin Y. F. et al.: Determination of the energy efficient modes for barley seeds drying. INMATEH – Agricultural Engineering 61(2), 2020, 183–192.
DOI: https://doi.org/10.35633/inmateh-61-20   Google Scholar

Sorokova N., Didur V., Variny M.: Mathematical Modeling of Heat and Mass Transfer during Moisture–Heat Treatment of Castor Beans to Improve the Quality of Vegetable Oil. Agriculture 12(9), 2022, 1356.
DOI: https://doi.org/10.3390/agriculture12091356   Google Scholar


Opublikowane
2023-06-30

Cited By / Share

Palamarchuk, I., Palamarchuk, V., Paziuk, V., Hulevych, R., Kalizhanova, A., & Sarsembayev, M. (2023). ANALIZA MOCY I PARAMETRÓW ENERGETYCZNYCH PRZENOŚNIKOWEJ, DZIAŁAJĄCEJ NA PODCZERWIEŃ SUSZARNI SUROWCÓW ZAWIERAJĄCYCH OLEJ. Informatyka, Automatyka, Pomiary W Gospodarce I Ochronie Środowiska, 13(2), 10–14. https://doi.org/10.35784/iapgos.3487

Autorzy

Igor Palamarchuk 
vibroprocessing@gmail.com
National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine, Kyiv, Ukraine Ukraina
http://orcid.org/0000-0002-0441-6586

Autorzy

Vladyslav Palamarchuk 

Vinnytsia Institute of Trade and Economics of State University of Trade and Economics, Vinnytsia, Ukraine Ukraina
http://orcid.org/0000-0002-7478-9521

Autorzy

Vadim Paziuk 

Vinnytsia Institute of Trade and Economics of State University of Trade and Economics, Vinnytsia, Ukraine Ukraina
http://orcid.org/0000-0002-4955-1941

Autorzy

Ruslan Hulevych 

Vinnytsia National Technical University, Vinnytsia, Ukraine Ukraina
http://orcid.org/0000-0003-1359-4146

Autorzy

Aliya Kalizhanova 

University of Power Engineering, Almaty, Kazakhstan Kazachstan
http://orcid.org/0000-0002-5979-9756

Autorzy

Magzhan Sarsembayev 

Al-Farabi Kazakh National University Almaty, Kazakhstan Kazachstan
http://orcid.org/0000-0003-2139-2456

Statystyki

Abstract views: 161
PDF downloads: 146


Inne teksty tego samego autora