Zasoby naturalne a zrównoważony i konkurencyjny rozwój turystyki w krajach UE

Tanja Stanišić

tanja.stanisic@kg.ac.rs
University of Kragujevac, Faculty of Hotel Management and Tourism in Vrnjačka Banja, Vojvođanska 5A, Vrnjačka Banja (Serbia)
https://orcid.org/0000-0001-5809-794X

Snežana Milićević


University of Kragujevac, Faculty of Hotel Management and Tourism in Vrnjačka Banja, Vojvođanska 5A, Vrnjačka Banja (Serbia)
https://orcid.org/0000-0002-1972-9585

Bojan Krstić


University of Niš, Faculty of Economics, Trg Kralja Aleksandra 11, Niš, (Serbia)
https://orcid.org/0000-0003-4597-6819

Abstrakt

Zasoby naturalne są podstawą rozwoju turystyki i pozycji konkurencyjnej na rynku turystycznym wielu destynacji turystycznych. Jednocześnie kwestia ich wykorzystania w funkcji rozwoju turystyki jest bardzo złożona i musi zgodna z ideą zrównoważonego rozwoju. Artykuł analizuje znaczenie zasobów naturalnych dla konkurencyjności turystyki w krajach Unii Europejskiej (UE). Celem niniejszego artykułu jest rozważenie relacji zasobów naturalnych i konkurencyjności turystycznej w krajach UE, a także wskazanie krajów dobrych praktyk, ale także krajów, które wymagają zmian w  traktowaniu przyrodniczych atrakcji turystycznych i ich aktywizacji w funkcji konkurencyjnej i zrównoważonej rozwój turystyki. Zgodnie z wyznaczonym celem badań w pracy zastosowano analizę korelacji i skupień. Wyniki badań mogą przynieść korzyści twórcom polityki rozwoju turystyki, ponieważ pozwalają na dobór wskaźników dostępności i atrakcyjności zasobów przyrodniczych, które można poprawić, a także krajów, w których należy zwrócić szczególną uwagę na skuteczniejszą waloryzację turystyczną zasobów naturalnych.


Słowa kluczowe:

zasoby naturalne, turystyka, konkurencyjność, zrównoważoność, kraje UE

AGUILÓ E., ALEGRE J., SARD M., 2005, The Persistence of the Sun and Sand Tourism Model, Tourism Management, 26(2): 219-231, DOI: 10.1016/j.tourman.2003.11.004.
DOI: https://doi.org/10.1016/j.tourman.2003.11.004   Google Scholar

ASGHARI M., 2011, Tourism and Natural Resources, Iranian Economic Review, 16(30): 103-117, https://doi.org/10.22059/ier.2011.32732.
  Google Scholar

CROUCH G.I., 2011, Destination Competitiveness: An Analysis of Determinant Attributes, Journal of Travel Research, 50(1): 27-45, https://doi.org/10.1177/0047287510362776.
DOI: https://doi.org/10.1177/0047287510362776   Google Scholar

DU TOIT L., FOURIE J., TREW D., 2010, The Sources of Comparative Advantage in Tourism, Stellenbosch Economic Working Paper, 01/2010, Stellenbosch University, Department of Economics.
  Google Scholar

DUGULAN D., BALAURE V., POPESCU I.C., VEGHEŞ C., 2010, Cultural Heritage, Natural Resources and Competitiveness of the Travel and Tourism Industry in Central and Eastern European Countries, Annales Universitatis Apulensis Series Oeconomica, 12(2): 742-748, https://doi.org/10.29302/oeconomica.2010.12.2.26.
DOI: https://doi.org/10.29302/oeconomica.2010.12.2.26   Google Scholar

ESFANDIAR K., SHARIFI-TEHRANI M., PRATT S., ALTINAY L., 2019. Understanding Entrepreneurial Intentions: A Developed Integrated Structural Model Approach, Journal of Business Research, 94: 172-182, https://doi.org/10.1016/j.jbusres.2017.10.045.
DOI: https://doi.org/10.1016/j.jbusres.2017.10.045   Google Scholar

GIOS G., GOIO I., NOTARO S., RAFFAELLI R., 2006, The Value of Natural Resources for Tourism: A Case Study of the Italian Alps, International Journal of Tourism Research, 8(2): 77-85. https://doi.org/10.1002/jtr.552.
DOI: https://doi.org/10.1002/jtr.552   Google Scholar

GOELDNER C.R., RITCHIE J.R.B., 2012, Tourism: Principles, Practices, Philosophies, 12th edition, John Wiley & Sons, Hoboken, New Jersey.
  Google Scholar

GOFFI G., CUCCULELLI M., MASIERO L., 2019, Fostering Tourism Destination Competitiveness in Developing Countries: The Role of Sustainability, Journal of Cleaner Production, 209: 101-115, https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2018.10.208
DOI: https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2018.10.208   Google Scholar

HASSAN S.S., 2000, Determinants of Market Competitiveness in an Environmentally Sustainable Tourism Industry, Journal of Travel Research, 38(3): 239-245, DOI:10.1177/004728750003800305.
DOI: https://doi.org/10.1177/004728750003800305   Google Scholar

JOVANOVIĆ S., JANKOVIĆ MILIĆ V., 2013, The Quality of Natural Resources and Their Impact on Tourism Sector Competitiveness in South Eastern European Countries, Improving the Competitiveness of Enterprises and National Economies – Determinants and Solutions, eds. Krstić B., Paszek Z., Faculty of Economics, University of Niš, Niš: 177-193.
  Google Scholar

KREJIĆ Ž., MILIĆEVIĆ S., PLEĆIĆ K., BABIĆ D., 2019, The Possibility of the Development of BirdWatching as a Specific Form of Tourism in the Deliblato Sands – Case Study, TEME, XLIII(2): 475-488, https://doi.org/10.22190/TEME180305029K.
DOI: https://doi.org/10.22190/TEME180305029K   Google Scholar

KRSTIC B., JOVANOVIC S., JANKOVIC-MILIC V., STANISIC T., 2016, Examination of travel and tourism competitiveness contribution to national economy competitiveness of sub-Saharan Africa countries, Development Southern Africa, 33(4): 470-485, https://doi.org/10.1080/0376835X.2016.1179103.
DOI: https://doi.org/10.1080/0376835X.2016.1179103   Google Scholar

LUNDBERG C., FREDMAN P., 2012, Success Factors and Constraints Among Nature-Based Tourism Entrepreneurs, Current Issues in Tourism, 15(7): 649-671, https://doi.org/10.1080/13683500.2011.630458.
DOI: https://doi.org/10.1080/13683500.2011.630458   Google Scholar

MARKOVIĆ M., KRSTIĆ B., RAĐENOVIĆ T., 2020, Circular Economy and Sustainable Development, Economics of Sustainable Development, 4(2): 1-9, https://doi.org/10.5937/ESD2001001M.
DOI: https://doi.org/10.5937/ESD2001001M   Google Scholar

MICHAEL N., RESIGER Y., HAYES J.P., 2019, The UAE’s Tourism Competitiveness: A Business Perspective, Tourism Management Perspectives, 30:53-64, https://doi.org/10.1016/j.tmp.2019.02.002.
DOI: https://doi.org/10.1016/j.tmp.2019.02.002   Google Scholar

MIHALIČ T., 2013, Performance of Environmental Resources of a Tourist Destination: Concept and Application, Journal of Travel Research, 52(5): 614-630, https://doi.org/10.1177/0047287513478505.
DOI: https://doi.org/10.1177/0047287513478505   Google Scholar

MILIĆEVIĆ S., ŠTETIĆ S., 2017, Menadžment u turizmu [Tourism Management], Faculty of Hotel Management and Tourism in Vrnjačka Banja, University of Kragujevac.
  Google Scholar

OECD, 2016, Tourism Trends and Policies 2016, https://www.oecd-ilibrary.org/docserver/tour-2016-en.pdf?expires=1628003199&id=id&accname=guest&checksum=A78A2E7F9BC8E354D1766173E70773D8 (20.07.2021).
  Google Scholar

PODHORODECKA K., DUDEK A., 2019, Disadvantages Connected With the Development of Tourism in the Contemporary World and the Concept of Sustainable Tourism, Problemy Ekorozwoju/ Problems of Sustainable Development, 14(2): 45-55.
  Google Scholar

PORTER M.E., 1990, The Competitive Advantage of Nations, Harvard Business Review, http://economie.ens.fr/IMG/pdf/porter_1990_-_the_competitiveadvantage-of-nations.pdf (15.06.2021)
DOI: https://doi.org/10.1007/978-1-349-11336-1   Google Scholar

RITCHIE J.R.B., CROUCH G.I., 2003, The Competitive Destination: A Sustainable Tourism Perspective, CABI Publishing, Wallingford.
DOI: https://doi.org/10.1079/9780851996646.0000   Google Scholar

TACZANOWSKA K., GONZÁLEZ L.M., GARCÍA-MASSÓ X., ZIĘBA A., BRANDENBURG C., MUHAR A., PELLICER CHENOLL M., TOCAHERRERA J.L., 2019, Nature-Based Tourism or Mass Tourism in Nature? Segmentation of Mountain Protected Area Visitors Using Self-Organizing Maps (SOM), Sustainability, 11(5): 1314, https://doi.org/10.3390/su11051314.
DOI: https://doi.org/10.3390/su11051314   Google Scholar

TRIŠIĆ I., 2020, Natural Resources for the NatureBased Tourism Development of the Vojvodina Province, Hotel and Tourism Management, 8(2): 101-112, https://doi.org/10.5937/menhottur2002101T%20.
DOI: https://doi.org/10.5937/menhottur2002101T   Google Scholar

UNEP, WTO, 2005, Making Tourism More Sustainable, A Guide for Policy Makers, United Nations Environment Programme, https://wedocs.unep.org/bitstream/handle/20.500.11822/8741/-Making%20To
  Google Scholar

urism%20More%20Sustainable_%20A%20Guide%20for%20Policy%20Makers-2005445.pdf?sequence=3&isAllowed=y (15.07.2021).
  Google Scholar

WEF, 2019, The Travel & Tourism Competitiveness Report 2019, Travel and Tourism at a Tipping Point, http://www3.weforum.org/docs/WEF_TTCR_2019.pdf (10.07.2021).
  Google Scholar


Opublikowane
2022-01-03

Cited By / Share

Stanišić, T., Milićević, S., & Krstić, B. (2022). Zasoby naturalne a zrównoważony i konkurencyjny rozwój turystyki w krajach UE. Problemy Ekorozwoju Problems of Sustainable Development, 17(1), 64–70. https://doi.org/10.35784/pe.2022.1.06

Autorzy

Tanja Stanišić 
tanja.stanisic@kg.ac.rs
University of Kragujevac, Faculty of Hotel Management and Tourism in Vrnjačka Banja, Vojvođanska 5A, Vrnjačka Banja Serbia
https://orcid.org/0000-0001-5809-794X

Autorzy

Snežana Milićević 

University of Kragujevac, Faculty of Hotel Management and Tourism in Vrnjačka Banja, Vojvođanska 5A, Vrnjačka Banja Serbia
https://orcid.org/0000-0002-1972-9585

Autorzy

Bojan Krstić 

University of Niš, Faculty of Economics, Trg Kralja Aleksandra 11, Niš, Serbia
https://orcid.org/0000-0003-4597-6819

Statystyki

Abstract views: 99
PDF downloads: 55